085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
12-01-2023 | Algemeen welzijn

Waarom bifidobacteriën goed zijn voor de gezondheid

In het menselijk lichaam leven miljarden bacteriën, waarvan je een groot deel nodig hebt om te overleven. Een van de belangrijkste bacteriën in je lichaam zijn de bifidobacteriën. Deze “goede” bacteriën helpen je om vezels te verteren, voorkomen infecties en produceren belangrijke stoffen zoals vitaminen. Mensen met een lage hoeveelheid bifidobacteriën lopen meer kans op allerlei ziekten, maar dit kan verholpen worden met supplementen. Lees hier meer over bifidobacteriën en wat ze kunnen doen voor jouw gezondheid.

Wat darmbacteriën voor je gezondheid doen

Naast bacteriën, leven ook micro-organismen zoals schimmels en virussen in je lichaam. De meeste hiervan zijn terug te vinden in de darmen, voornamelijk in een gedeelte van de dikke darm. Het geheel van deze micro-organismen noemt men het darm-microbioom. Je microbioom bevat zo’n 1000 verschillende bacteriën, waarvan elk een specifieke functie in je lichaam vervult. Sommige soorten kunnen je ook ziek maken, maar de meesten zijn enorm belangrijk voor je gezondheid. 

Je microbioom vervult verschillende taken in het lichaam zoals het verteren van bepaalde voeding, het reguleren van het immuunsysteem en het aanmaken van stoffen die de mens zelf niet kan aanmaken. Dat betekent ook dat als je microbioom uit balans raakt, dit grote gevolgen voor je gezondheid kan hebben. Zo kan het leiden tot chronische ziekten, zoals obesitas, hartziekten en kanker. 

Bepaalde factoren zoals je voedingspatroon, het innemen van antibiotica en stress kunnen de balans van je microbioom verstoren. De manier waarop je geboren wordt kan ook een invloed hebben op de samenstelling van je darmbacteriën. Daarom kunnen gezonde eetgewoonten de kans op ziekten verlagen door de bacteriën in je darmen te helpen.

Wat zijn bifidobacteriën? 

De bifidobacteriën zijn bacteriën in de vorm van een Y die in de darmen leeft en heel belangrijk is voor het goed functioneren van het lichaam. Tot hiertoe zijn er zo’n 50 soorten bifidobacteriën ontdekt, waarvan elk een eigen functie heeft voor de gezondheid. Ondanks hun voordelen voor het lichaam, zijn ze met niet veel: slechts 10% van het darm-microbioom bestaat uit bifidobacteriën. 

Een van de voornaamste functies van deze bacteriesoort is het verteren van vezels en andere complexe koolhydraten die je zelf niet kunt afbreken. Vezels kunnen helpen om af te vallen en verminderen de kans op diabetes, hartziekten en andere chronische aandoeningen. Bifidobacteriën spelen hierbij een belangrijke rol door de vezels te verteren. 

Door vezels te verteren, produceren bifidobacteriën belangrijke stoffen die men korte-keten vetzuren noemt. Dit zijn belangrijke grondstoffen die je lichaam nodig heeft om de darmgezondheid in stand te houden en zouden ook een invloed op het hongergevoel kunnen hebben. Daarnaast maken bifidobacteriën ook vitamine B en gezonde vetzuren aan. 

Verder voorkomen deze bacteriën infecties van andere bacteriën, zoals E. Coli. Dat doen ze door stoffen aan te maken die ervoor zorgen dat schadelijke stoffen niet kunnen worden opgenomen in het bloed. 
Door al deze essentiële functies van bifidobacteriën, worden ze vaak toegevoegd als probioticum in supplementen of voeding. Probiotica zijn levende micro-organismen die voordelig zijn voor de gezondheid wanneer je ze opneemt in je lichaam. 

Bifidobacteriën en baby’s

baby darmen bacteriënBifidobacteriën zijn vooral in het begin van je leven erg belangrijk. Het zijn immers een van de eerste bacterie-soorten die in de darmen van een baby groeit na de geboorte.  Tijdens de eerste paar weken kan zelfs 60% van het darm-microbioom van een baby uit bifidobacteriën bestaan. Op dat moment is hun voornaamste taak om de gezonde suikers in moedermelk te verteren. Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben dan ook meestal veel meer van deze bacteriën in hun darmen. 

Verder hebben baby’s die geboren worden via vaginale bevalling meestal meer Bifidobacteriën dan baby’s die geboren worden via een keizersnede. Vroegtijdige geboorte kan ook leiden tot een verminderde hoeveelheid bifidobacteriën in de darmen. Ten slotte helpen deze bacteriën om het immuunsysteem te reguleren en houden de darmwand intact, wat helpt bij het bestrijden van infecties.
Bifidobacteriën en het voorkomen van aandoeningen

Er zijn verschillende aandoeningen die gelinkt werden aan een laag aantal bifidobacteriën in de darmen. Zo bestaat er onderzoek dat impliceert dat mensen met coeliakie, obesitas, diabetes, allergieën en dermatitis veel minder bifidobacteriën hebben in vergelijking met gezonde mensen.

Dit leidde tot onderzoek naar probiotische supplementen en of deze effectief kunnen helpen om het darm-micriobioom te verbeteren en symptomen van bepaalde ziekten te verminderen. Het bleek dat bepaalde bifido-soorten kunnen helpen om symptomen van prikkelbare darm syndroom te verzachten, zoals een opgeblazen gevoel, krampen en buikpijn. 

Ander onderzoek suggereert dat dezelfde bifido-probiotica ook ontstekingen kan verminderen bij mensen met inflammatoire darmziekte, colitis ulcerosa, chronische vermoeidheid en psoriasis. 
Naast het verminderen van symptomen, helpen bifidobacteriën bij het verbeteren van andere gezondheidsparameters. Zo zou een probioticum met bifido-bacteriën het BMI en de cholesterol in het bloed verbeteren bij mensen met metabool syndroom. 

Ten slotte kan een gezond microbioom een impact hebben op de gezondheid van je hersenen. Bifidobacteriën zouden als probioticum kunnen helpen om stress en negatieve gedachten te verminderen. Er bestaat ook onderzoek dat suggereert dat probiotica mensen met depressie kunnen helpen. 

Hoe kan je het aantal bifidobacteriën in je darmen verhogen?

Het is ondertussen duidelijk dat bifidobacteriën een belangrijke factor zijn om gezond te blijven. Je kan zelf bepaalde acties ondernemen om het aantal bifidobacteriën in je darmen te doen groeien:

  • Probiotica met bifidobacteriën innemen
  • Vezelrijke voeding zoals fruit en noten eten
  • Voeding met probiotica eten, zoals ajuin, look en bananen
  • Polyfenolen eten (cacao, groene thee, rode wijn)
  • Volkoren granen en -producten eten
  • Gefermenteerde voeding eten, zoals yoghurt en kimchi
  • Voldoende sporten
  • Borstvoeding geven 

 

Van de miljarden bacteriën in je lichaam, zijn die darmbacteriën het belangrijkste voor het in stand houden van je gezondheid. Hiervan zijn vooral de bifidobacteriën een belangrijke speler. Ze helpen bij het verteren van vezels, reguleren je immuunsysteem en produceren essentiële stoffen. Voor baby’s zijn deze bacteriën nog belangrijker, want in de eerste weken helpen ze om moedermelk te verteren en houden ze de darmwand intact. Verder helpen bifidobacteriën ook om chronische ziekten te voorkomen om de symptomen te verminderen. Ten slotte kan je zelf je microboom gezond houden door de juiste voeding te eten en een gezonde levensstijl aan te houden.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.