Waarom heb ik een loopneus?

Heb je je wel eens afgevraagd waarom je een loopneus krijgt? Een loopneus is eigenlijk overtollige mucus dat uit je neus loopt. Dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals een verkoudheid, huilbui of pittig eten. Lees hier alles over de oorzaken van een loopneus en wat je ertegen kunt doen.
Wat is een loopneus?
Je neusholtes maken zichzelf schoon door middel van mucus (snot). Wanneer je een virus of allergeen zoals pollen inademt via je neus, wordt dit opgevangen door mucus in je neusholten. Onder normale omstandigheden wordt de ‘vuile’ mucus dan via de keel naar de maag getransporteerd, waar de ongewenste stoffen onschadelijk worden gemaakt.
Als je last hebt van een loopneus, loopt er mucus uit je neusholtes. Dit verschijnsel heet ‘rinorroe’ en doet zich voor omdat het slijmvlies in je neus een grotere hoeveelheid vocht produceert dan normaal. Men spreekt van ‘rhinitis’ als die slijmvliezen ontstoken zijn. Rhinitis brengt soms andere symptomen met zich mee, zoals een oorontsteking.
Mogelijke oorzaken van een loopneus
De meest voorkomende oorzaken van een loopneus
Er zijn verschillende factoren die een loopneus kunnen veroorzaken, waaronder:
- Allergieën
- Lage temperaturen
- Verkoudheid
- Griep
- Niet-allergische of vasomotore rhinitis
Waarom heb ik een loopneus wanneer ik eet?
Niet-allergische of vasomotore rhinitis wordt veroorzaakt door irriterende stoffen zoals tabakrook en verf, maar ook eten. Je neusslijmvliezen ontsteken dan, zonder dat het een allergische reactie is. Het is vooral pikante voeding die ervoor kan zorgen dat je lichaam meer mucus aanmaakt. Voorbeelden van mogelijk irriterende voeding zijn:
- Hete pepers
- Look
- Curry
- Salsa
- Pikante sauzen
- Chilipoeder
- Gember
- Andere kruiden
Waarom heb ik een loopneus wanneer ik het koud heb?
Een van de functies van je neus is het opwarmen en bevochtigen van de lucht die je inademt, voor deze in je longen terechtkomt. Dat zorgt ervoor dat bacteriën en irriterende factoren vernietigd worden en je longen beschermd zijn tegen de koude.
Er zit minder vocht in koude lucht dan in warme. Wanneer je dus koude lucht inademt, droogt dit je luchtwegen uit en ben je vatbaarder voor irriterende stoffen. Daarnaast maakt je lichaam ook meer mucus en vloeistof aan om je luchtwegen vochtig te houden, wat leidt tot een loopneus.
Waarom heb ik een loopneus wanneer ik verkouden ben?
Als een verkoudheidsvirus je lichaam binnendringt, komt er histamine vrij. Dit is een stof die zorgt voor een beschermende ontsteking, waardoor er ook meer mucus in je neus wordt aangemaakt. Dit heeft de volgende voordelen:
Ten eerste helpt mucus om bacteriën en irriterende stoffen van buitenaf tegen te houden. Dit is nodig als je verkouden bent, want deze stoffen kunnen je zieker maken als je lichaam al last heeft van een virale infectie.
Verder werkt de extra mucus als een beschermlaag voor je nasale weefsel, waardoor bacteriën of virussen je lichaam niet kunnen binnendringen via de neusholtes, sinussen of bloedvaten.
Ten slotte is een loopneus een manier om van de bacteriën of andere irriterende factoren af te raken, waardoor de ontsteking ook zal verminderen.
Remedies tegen een loopneus
Je hebt meestal geen medicatie op voorschrift, zoals antibiotica, nodig als je enkel last hebt van een loopneus. In de meeste gevallen gaat dit vanzelf over, maar er zijn een paar remedies die de symptomen kunnen verzachten.
- Geneesmiddelen zonder voorschrift, zoals een neusspray.
- Voldoende drinken. (water of warme dranken)
- Voldoende rusten.
- Een warme douche nemen.
- Een stoombad.
- Een luchtbevochtiger in je slaapkamer of bureau.
- Pikant eten.
Vraag steeds advies aan een arts of je apotheker als je niet zeker bent welke medicatie je best inneemt tegen een loopneus. Zij weten welke medicatie je al neemt en kunnen je de meest geschikte middelen aanraden.
Kan je een loopneus voorkomen?
Een loopneus krijg je in sommige gevallen van besmettelijke aandoeningen, zoals een verkoudheid. Een goede hygiëne is dus belangrijk, want het helpt om de verspreiding van bacteriën tegen te gaan. Enkele tips:
- Was regelmatig je handen.
- Gooi papieren zakdoekjes meteen weg als je ze gebruikt hebt.
- Blijf uit de buurt van mensen met griep of een verkoudheid.
- Eet gezond en blijf in beweging om je immuunsysteem op peil te houden.
- Hoest en nies in je elleboog in plaats van in je handen.
- Desinfecteer veel gebruikte oppervlakken zoals deurklinken, tafels en speelgoed.
Wanneer ga ik naar de dokter voor een loopneus?
Meestal gaat een loopneus wel vanzelf over, maar in de volgende gevallen kan je best contact opnemen met je arts:
- De symptomen houden langer dan 10 dagen aan.
- De symptomen zijn zeer zwaar of ongewoon.
- Bij jonge kinderen: het snot komt slechts uit één neusgat en is groen, bloederig of heeft een vreemde geur.
Een loopneus is dus in de meeste situaties niets om je zorgen over te maken. Het kan door verschillende factoren veroorzaakt worden, zoals een verkoudheid, allergie of voedsel. Het gaat vanzelf over, maar je kan ook enkele thuisremedies proberen om je symptomen te verzachten. Als je loopneus niet over gaat of er andere symptomen bij komen kijken, contacteer je best een arts.
Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.