Toon alle thema's »

Acné

Wat is acne

Acne is een zeer veelvoorkomend probleem dat zich vooral bij jongeren voordoet. Tijdens de puberteit krijgen de meesten er weleens mee te kampen. Meestal gaat de acne na de puberteit gewoon weer weg. Wanneer men last heeft van acne is het wel belangrijk om er iets aan te doen omdat er anders littekens op de huid kunnen ontstaan. De acne betekenis is dus zeker niet positief maar er kan zeker wat aan gedaan worden!

Hoe ontstaat acne nu precies? Acne is eigenlijk een aandoening van de talgklierfollikel. De talgklieren maken talg aan. De talg wordt dan via de huidporiën afgescheiden. Normaal gezien beschermt deze de huid tegen uitdroging maar als je acne hebt, raken de poriën verstopt doordat de talg zich erin ophoopt. Hierdoor vormen zich mee-eters of comedonen. Deze oorzaak van acne is dus een natuurlijk proces dat misloopt door verstopte poriën. Het opgehoopte vet zorgt dan voor een onzuivere, glimmende huid in de plaats van een beschermende laag.

l'acne

Wat te doen tegen acné

Om acne tegen te gaan is het belangrijk om er eerst en vooral vanaf te blijven. Pulk vooral niet aan de puistjes en knijp ze ook niet uit. Een goede huidhygiëne is ook cruciaal. Was je gezicht dagelijks met lauw water en dep de huid daarna droog. Wrijven, te vaak wassen en masseren werkt tegendraads. Je kan de mee-eters uitdrukken, maar enkel als er een zwart puntje op zit. Doe dit vooral niet met je nagels en bij voorkeur met een comedonen-quetscher. Je kan best ook geen make-up dragen aangezien dit de poriën verder kan verstoppen. Als je make-up echt niet kan laten, kies je best voor cosmetisch geteste formules op waterbasis. Wanneer deze maatregelen niet helpen, kan de huidarts je verder helpen door geneesmiddelen voor te schrijven die tegen de acne behandelen. Wil je meer weten over wat je kan doen tegen acne, lees dan zeker onze pagina: wat te doen tegen acne. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt over huidhygiëne bij acne, mogelijke behandelingen en hoe je de puistjes dan wél precies mag uitknijpen.

Hoe behandel je acne

Er zijn meerdere middelen die acne kunnen verminderen. Zo bestaan er verschillende wasgels die de huid intensief reinigen waardoor de poriën gezuiverd worden. Daarnaast gebruik je best crèmes voor een vette huid. Deze werken matterend en zorgen ervoor dat je huid niet glimt.

Medicijnen acne

Er bestaan ook pillen tegen acne. Wat vaak voorgeschreven wordt bij meisjes, is de pil. Deze helpt soms voor acne die veroorzaakt wordt door hormonale veranderingen. Ook voedingssupplementen op basis van Zink zoals zincotabs kunnen een positieve invloed hebben op acne. Bij ernstige en hardnekkige acne wordt soms isotretinoïne voorgeschreven.

Zalf tegen acne

hoe behandel je acneEr bestaan verschillende chemische behandelingen die de huid uitwendig behandelen. Voorbeelden zijn benzoylperoxide, salilcylzuur en cortisonezalf. Deze stoffen helpen de talgkanaaltjes als het ware te ontstoppen. Cortisone voor acne wordt vaak gebruikt door zijn positieve werking op acne maar het is belangrijk om het zeker niet te lang te gebruiken omdat het de huid uitdroogt. Dit geldt trouwens vaak ook voor de andere middelen.        

Antibiotica acne

Wanneer de acne echt hardnekkig is en maar niet weg te krijgen is, kan de huidspecialiste beslissen om een antibioticum voor te schrijven. Dit is zeker geen eerste keuze behandeling en moet dus zo veel mogelijk vermeden worden.  De behandeling met antibiotica moet ook zo kort mogelijk zijn. Omdat antibiotica-resistentie zoveel mogelijk vermeden moet worden is het zeer belangrijk om deze behandeling op de juiste manier te gebruiken.

Acné plaatsen

Acne huid

Acne komt voornamelijk voor op plaatsen waar er veel talgklieren zijn. Dit is vooral het gelaat, de rug, de schouders, de borst, de hals en de billen.

Acne op rug

acne rugWanneer je last hebt van acne op de rug kan dit heel vervelend zijn. Het zorgt vaak ook voor schaamte. Wanneer je puisten op de rug hebt, kan je last hebben van een aantal mee-eters op de rug maar je kan ook diepe ontstekingen over de gehele rug hebben. Afhankelijk van de ernst van de acne kan dit leiden tot acne-littekens wat zich uit in een reliëf patroon. Acne op de rug is moeilijker te behandelen omdat de huid van de rug dikker is. Belangrijk is vooral dat je van de puisten en mee-eters afblijft, een gezond voedingspatroon hebt, katoenen kleding draagt en een goede reinigingsgel voor de rug aanschaft. Wanneer de acne niet weggaat, kan de huidspecialiste soelaas bieden door een aangepaste behandeling te verschaffen.  

Acne in nek

Acne in de nek komt vaak samen met acne op de rug en de schouders voor. Ook hier zullen de puisten sneller ontsteken omdat de huid bedekt is door kleding en de huid daardoor minder zuurstof krijgt.

Acne schouders

Puistjes op schouders komen, net zoals die op de rug en in nek, voornamelijk voor door vuil dat zich opstapelt. Hierdoor ontstaan onzuiverheden die hardnekkiger kunnen zijn dan die in het gelaat. Vaak is de acne in de zomer ook erger omdat je dan meer zweet.

Acne gezicht

Acne in het gezicht wordt vaak gezien als de vervelendste soort omdat je de puistjes onmogelijk volledig kan verbergen. Acne komt het meeste voor bij jongeren door de opkomst van de puberteitshormonen.

Acne soorten

Acne bacterie

De Staphylococcus aureus bacterie speelt een rol bij het ontstaan en uitbreiden van acne. Deze bacterie komt van nature voor in het menselijke lichaam. Hoewel de bacterie op zich niet altijd schadelijk is, kan ze wel infecties veroorzaken. Hieronder vallen ook huidontstekingen. Symptomen van acne door de bacterie zijn voornamelijk een rode en jeukende huid die soms zelfs branderig aanvoelt. Dit gaat gepaard met kleine pukkeltjes of puisten.

Lichte acne

Lichte acne of acne fulminans komt meestal voor in de puberteit en voornamelijk in het gelaat. Deze vorm van acne uit zich in puistjes en onzuiverheden maar niet in ernstige mate. Het gelaat vertoont mee-eters en een paar pukkels maar de kans op littekens is vrij klein.

Extreme acne

Er zijn verschillende soorten extreme acne. De mees voorkomende is acne comedonica. Deze acne komt het meeste voor tijdens de puberteit maar kans later ook nog optreden. De symptomen zijn een combinatie van pukkels en pustels samen met roodheid. Deze vorm kan wel littekens veroorzaken. Acne papulopustulosa en acne conglobata zijn 2 ernstige vormen van acne die beiden weinig voorkomen. Ze uiten zich in zeer ernstige onzuiverheden, onstoken puisten en pustels. Deze kunnen zich ook ontwikkelen tot pijnlijke knobbeltjes en cysten. Bij deze vormen is er een zeer groot risico op littekens.

Puistjes

wat te doen tegen acnePuisten kunnen naast acne tal van oorzaken hebben. Dit kan gaan van vuile make-up borstels, je hormonen, allergieën, te weinig slaap, etc. De oorzaken kunnen bij iedereen verschillen. Wanneer je last hebt van veel puistjes, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Raadpleeg hiervoor je huidspecialist. De arts kan je dan zeggen wat te doen tegen puisten. Zo voorkom je dat je duizenden producten gaat proberen, die het in het geval van een allergie, zelfs erger kunnen maken.

Jeugdpuistjes

Bijna iedere puber krijgt op een gegeven moment te maken met jeugdpuistjes. Jeugdpuistjes zijn eigenlijk gewoon een lichte vorm van acne. Ze zijn het gevolg van de hormonen die vrijkomen tijdens de puberteit. Wanneer de hormonen weer tot rust komen, zullen de puistjes meestal mee verdwijnen. De puistjes blijven natuurlijk vervelend en daarom is goede huidhygiëne zeer belangrijk. Gebruik het juiste middel tegen jeugdpuistjes samen met jeugpuistjes creme. Gebruik een wasgel die ontwikkeld is om onzuiverheden tegen te gaan en een crème die je huid hydrateert zonder ze vet achter te laten. Producten uit de apotheek zijn meestal de beste keuze omdat deze cosmetisch getest zijn en meestal ontwikkeld zijn voor de gevoelige huid.

Onzuivere huid

Jeugdpuistjes zijn typisch aan de puberteit, maar een onzuivere huid kan doorheen je hele levensloop aanwezig blijven. Een onzuivere huid herken je aan puistjes, mee-eters, verwijde poriën en een glimmende huid. Wanneer je last hebt van een onzuivere huid stapelt talg zich op in de talgklieren. Ook vuil en dode huidcellen blijft in de talgklieren zitten. Ook hier is huidhygiëne je beste vriend. Kies voor milde producten die de huid voeden zonder ze te irriteren. Zorg er daarnaast ook voor dat je elke dag opnieuw je huid tweemaal daags reinigt en hydrateert met een goede wasgel die het vet van de huid verwijdert en een crème die niet te vettig is.

Acne littekens

Littekens zijn jammer genoeg het gevolg van ernstige acne. De littekens komen vaak door het pulken aan de puisten. Daarom is het zo belangrijk om van de puisten af te blijven. De oorzaak van littekens door een puist is de beschadiging van de opperhuid. Hierdoor kan de huid zich niet meer herstellen wat resulteert in weefsel dat verschilt van de huid errond.

0 geselecteerd - Verfijn selectie
Jouw selectie ×
Verfijn selectie

9,2 / 10
 • Lea uit Gulpen schreef:
  Prima
  Prima
 • Danielle uit Rotterdam schreef:
  Snel- netjes - goede info erbij
  Super!
 • Goud uit Kockengen schreef:
  Helemaal naar me zin
  Snel besteld en snel in huis

acne - alle producten

1 - 10 van 681 |
placeholder Bioderma Sébium H2O
 (0)
Bioderma Sébium H2O Micellaire oplossing 250ml

Zuiverend, niet-schuimend reinigingswater voor dagelijks gebruik. Zuivert de opperhuid en normaliseert te sterke sebumafscheiding.

prijs apotheek: 12,50
9,08
Op voorraad
f product.view.content.addfavourite

Bestel voor 19:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 12,50

Bestel voor 19:00, morgen geleverd

 • Gratis Bioderma Sébium H2O 100ml bij aankoop van 1 Bioderma Sébium product
 • Gratis Sensibio Micellaire Reiniging 250ml bij aankoop van 3 Bioderma producten
placeholder Bepanthol / Bepanthen crème
 (2)
Bepanthol / Bepanthen crème Crème 50ml

Bepanthol Crème wordt aanbevolen voor de verzorging van oppervlakkige brandwonden (bv. zonnebrand of laser) en van de geïrriteerde huid. Bepanthol Crème verzacht en regenereert de huid. Bepanthen is de commerciële naam van Bepanthol in Nederland.

prijs apotheek: 8,95
8,05
Op voorraad
f product.view.content.addfavourite

Bestel voor 19:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 8,95

Bestel voor 19:00, morgen geleverd

promo
placeholder Bioderma Sébium H2O
 (2)
Bioderma Sébium H2O Micellaire oplossing 500ml

Zuiverend, niet-schuimend reinigingswater voor dagelijks gebruik. Zuivert de opperhuid en normaliseert te sterke sebumafscheiding. Zonder alcohol.

prijs apotheek: 19,89
13,92 -30%
Op voorraad
f product.view.content.addfavourite

Bestel voor 19:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 19,89

Bestel voor 19:00, morgen geleverd

 • Gratis Bioderma Sébium H2O 100ml bij aankoop van 1 Bioderma Sébium product
 • Gratis Sensibio Micellaire Reiniging 250ml bij aankoop van 3 Bioderma producten
promo
placeholder Avène Reinigingsschuim
 (7)
Avène Reinigingsschuim Schuim 150ml

Reinigt en demaquilleert gezicht en ogen op een zachte manier. Verwijdert onzuiverheden en overtollig talg. Na reinigen met water naspoelen.

prijs apotheek: 15,50
12,40 -20%
Op voorraad
f product.view.content.addfavourite

Bestel voor 19:00, overmorgen geleverd

prijs apotheek: 15,50

Bestel voor 19:00, overmorgen geleverd

promo
placeholder Avène Tolérance Extrême emulsie
 (4)
Avène Tolérance Extrême emulsie Emulsie 50ml

Hydraterende emulsie met een lichte textuur. Helpt de gevoelige tot zeer gevoelige huid te verzachten.

prijs apotheek: 19,50
15,60 -20%
Op voorraad
f product.view.content.addfavourite

Bestel voor 19:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 19,50

Bestel voor 19:00, morgen geleverd

Antébor Oplossing 200ml

Geneesmiddel op basis van sulfamiden voor het behandelen van acné en wondjes.

8,21
Op voorraad
f product.view.content.addfavourite

Bestel voor 19:00, morgen geleverd

Bestel voor 19:00, morgen geleverd

placeholder La Roche-Posay Effaclar Duo+
 (10)
La Roche-Posay Effaclar Duo+ Gel-crème 40ml

Gezichtsverzorging in de vorm van een zuiverende, matterende gel-crème die onvolmaaktheden zoals mee-eters, puistjes en een vette huid behandelt. Het helpt ook het verschijnen van nieuwe puistjes en het risico op restlittekens te voorkomen.

prijs apotheek: 16,50
12,20
Op voorraad
f product.view.content.addfavourite

Bestel voor 19:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 16,50

Bestel voor 19:00, morgen geleverd

 • Gratis Effaclar gel moussant bij aankoop van 1 Effaclar Duo+
Benzac 10% Gel 40g

Geneesmiddel met 5% benzoylperoxide voor de lokale behandeling van acne, in de vorm van een gel. Aangewezen bij puistjes en lichte en gematigde gevallen van acne, alleen of in combinatie met andere behandelingen van acne. Geschikt voor adolescenten en volwassenen.

10,75
Op voorraad
f product.view.content.addfavourite

Bestel voor 19:00, morgen geleverd

Bestel voor 19:00, morgen geleverd

Benzac 5% Gel 40g

Geneesmiddel met 5% benzoylperoxide voor de lokale behandeling van acne, in de vorm van een gel. Aangewezen bij puistjes en lichte en gematigde gevallen van acne, alleen of in combinatie met andere behandelingen van acne. Geschikt voor adolescenten en volwassenen.

10,11
Op voorraad
f product.view.content.addfavourite

Bestel voor 19:00, morgen geleverd

Bestel voor 19:00, morgen geleverd

Benzac Wash 5% Vloeibare zeep 100g

Geneesmiddel op basis van 5% benzoylperoxide voor de lokale behandeling van acne, in de vorm van een suspensie om te wassen. Aangewezen bij acne vulgaris en mag plaatselijk toegepast worden bij alle lichte en gematigde gevallen van acne ter hoogte van het gelaat, de rug of de borstkas.

13,19
Tijdelijk geen voorraad
f product.view.content.addfavourite

1 - 10 van 681 |
Gedeelde ervaringen
 • Ik ben erg tevreden van deze dagcrème en zou hem zeker aanraden aan mensen die last hebben van een vettere huid. Ik heb zelf meerdere crèmes geprobeerd, maar had steeds het gevoel dat mijn dagcrème een 'film' achterliet op mijn huid, wat zeker niet bijdroeg aan mijn vettere huid. Het product heeft een fijne gel structuur. Het laat geen vette filmlaag op je huid achter en trekt direct in. Kortom, aanrader!
  Romy 28/09/2019
 • Ik raad het aan, ik gebruik het elke dag na advies van mijn dermatoloog, en het werkt heel goed. Ik gebruik het volledige assortiment en de kwaliteit/prijsverhouding is geweldig. Ik zie een verschil op mijn huid en zelfs bij aanraking is het meer uniform. Ik vind het geweldig!
  Lydia 26/09/2019
 • Mijn kleinzoon die er altijd goed wilt uitzien is zeer gelukkig dat de crème doet wat verwacht wordt! Nu en dan komt hij met trots tonen hoeveel beter zijn huid geworden is! Het verzenden gebeurd ook altijd zonder problemen!
  Ingrid D'hondt 19/09/2019
 • Schuim zeer aangenaam om aan te brengen en bovendien ruikt het goed en reinigt het onze huid goed.
  Martin 04/08/2019
 • Hele fijne crème, smeert goed uit en m'n huid wordt er rustiger van. Ik had deze crème bij een eerdere bestelling van Viata als proefmonster gekregen en ik was eigenlijk meteen enthousiast. Dus nu zelf de tube aangeschaft.
  Corina 05/07/2019
 • milde reiniging. Super zacht voor mijn huid, leuk in gebruik.
  Kristien 07/04/2019
 • I love this product! Very gentle cleansing foam. I have tried many others before, and this one is the best.
  Julia 23/02/2019
 • Milde reiniging product voor de huid. Bevalt prima bij gevoelige huid.
  Izabela 02/10/2018
 • Hele fijne lichte creme, ideaal voor de zomer, trekt snel in, geen plakkerig gevoel, heel tevreden mee!
  Miranda 14/04/2018
 • Fijne, lichte crème die snel intrekt. Misschien had ik in de winter een vettere crème moeten gebruiken maar droog is mijn huid alvast niet. Ik heb een tijd last gehad van acné en met dit product belast ik mijn huid alvast niet met overbodige ingrediënten.
  Melissa 06/04/2018
 • Fijn product. Gebruik het micellair water om mijn make-up te verwijderen, voelt fris aan en irriteert de huid niet, en laat de huid schoon achter zonder droog aan te voelen.
  Audrey 21/09/2017
 • Geweldige dag, nacht en oog crème in een product. mijn huid had nog nooit zo'n hoog vochtigheidsgehalte. Dat werd gemeten door mijn schoonheidsspecialiste. Daardoor wil ik alleen nog Bepanthol Crème Hydratante en geen andere dure producten van schoonheids- salons nodig. Ik heb geen rimpels en zie er 15 jaar jonger uit.
  Iris 25/08/2017
 • Heel goede hydraterende crème, trekt heel snel in. Bepanthol heeft geen sterke geur en plakt niet. Hydrateerd de zeer droge huid, voor mannen met werkershanden bijvoorbeeld.
  Anne-Lise 24/03/2017
 • Fijn micellair water. Wel nog een sterke "parfumachtige" geur, maar lijkt mijn huid niet te irriteren. In het verleden heb ik ook de Sensibio gebruikt, en in vergelijking met dat product is de Sébium wat zwaarder maar het vervliegt snel en laat ook geen film op de huid achter.
  Evelien 05/01/2017
 • Goede emulsie voor mijn huid alleen als ik druk op de tube komt er te veel uit dat is te te schadelijk in gebruik
  Jeanny 22/04/2016
 • Om eerlijk te zijn heb ik de verkeerde besteld; ik had eigenlijk de rijke crème willen hebben. Al met al n heel fijn product maar ik heb er wel moeite mee dat ie zo ontzettend snel intrekt.
  Karin 17/04/2016