085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Chat met ons

06-07-2022 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Hoe herken je een gevoelige huid en hoe ga je ermee om?

Als je vaak last hebt van huidirritaties, schilfers, jeuk of pijn, heb je misschien een gevoelige huid. In dit geval reageert je huid steeds opnieuw slecht op een bepaalde prikkel. Een gevoelige huid kan door verschillende oorzaken komen. Lees hier alles over hoe je een gevoelige huid herkent, wat de oorzaken kunnen zijn en hoe je een gevoelige huid het beste verzorgt.

Wat is een gevoelige huid?


Een gevoelige huid heeft vaak last van allerlei kwaaltjes zoals schilferen, roodheid, uitslag, een trekkerig gevoel, jeuk, etc. Dit zijn allemaal mogelijke tekenen dat je huid uit balans is. We staan er niet vaak bij stil, maar de huid is een complex orgaan met een barrièrefunctie die jouw lichaam beschermt tegen vuil, straling en bacteriën. Wanneer de natuurlijke afweermechanismen niet goed meer werken of ontregeld zijn, kan dit zich uiten in de eerdergenoemde kwaaltjes. Je huid weet dan niet meer welke prikkels gevaarlijk zijn of niet en reageert dan slecht op bepaalde stoffen of andere stimuli.


Oorzaken van een gevoelige huid


Een gevoelige huid die ergens slecht op reageert kan zich op vele manieren uiten. Daarom zijn ook de mogelijke oorzaken erg uiteenlopend. Een gevoelige huid kan door de volgende omstandigheden veroorzaakt worden:

  • Erfelijkheid
  • Stress
  • Roken en alcohol
  • Voeding
  • Hormonale schommelingen
  • Medicatie
  • Make-up en verzorgingsproducten
  • Temperatuurverschillen


Tenzij je bijvoorbeeld een genetische aanleg hebt voor een gevoelige huid, is er dus veel dat je zelf kan doen om irritatie te vermijden. Probeer een gezonde levensstijl aan te houden met gezonde voeding, voldoende rust en let op met agressieve huidverzorgingsproducten.


De beste manier om een gevoelige huid te verzorgen


Om de huidbalans te herstellen en te behouden is een goede eerste stap het correct reinigen van het gelaat. Als je veel last hebt van een gevoelige huid is het niet voldoende op je gezicht enkel te wassen met water. Je kan best eerst experimenteren met verschillende cleansers die bestemd zijn voor het gelaat. Zoek wat voor jou werkt en misschien is het probleem daar al mee opgelost. 

Een droge huid reinig je bijvoorbeeld beter niet te vaak. Gebruik ook plantaardige olie in plaats van water om je make-up resten te verwijderen. Als je ook last hebt van acne, kan je een vette en wateroplosbare reiniger combineren. Achteraf kan je je huid kalmeren met een verfrissende moisturizer.


De juiste gezichtsverzorging uitkiezen


Het kan een periode van trial & error vergen voor je de ideale combinatie van producten hebt gevonden die het best bij jouw huid past. Ga op zoek naar labels zoals ‘gevoelige huid’, ‘sensitive’ en ‘droge/vette/combinatie huid’. Vermijd (het overmatig gebruik van) zware crèmes die je poriën kunnen verstoppen en let op voor geparfumeerde producten en producten met sulfaten en harde alcohol. Verder zijn munt, eucalyptus, bergamot en lavendel ook geneigd om een gevoelige huid te irriteren.

 

Een gevoelige huid reageert slecht op bepaalde prikkels en kan veroorzaakt worden door aanleg, voeding, alcohol, roken, etc. Je kan je huid verbeteren met een gezonde levensstijl, de juiste reinigingsroutine en geschikte huidverzorgingsproducten. Als niets lijkt te helpen, kan je best een afspraak bij de dermatoloog maken om de oorzaak vast te stellen. Afhankelijk van de oorzaak, kan hij of zij dan een behandeling voorschrijven waarmee je huid terug zal stralen.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.