085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
28-07-2022 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Waarom is de pH van je huid belangrijk?

Geschreven door Niels huidverzorging huidbarrière talg

De pH-waarde van je huid heeft te maken met de aanmaak van talg en het beschermen van je huid. Deze waarde wil je zo goed mogelijk in balans houden zodat je huid gezond blijft. Dat kan je doen door de juiste producten te gebruiken en je huid goed te verzorgen. Lees hier alles over wat de pH-waarde over je huid zegt en hoe je de beste huidverzorgingsproducten voor jouw huid kiest.

Wat betekent de pH-waarde?


pH staat voor ‘potentia hydrogenii’ en geeft de zuurgraad (of zuurtegraad) aan. In de chemie gaat het over een oplossing, maar de term pH-waarde wordt ook vaak gebruikt in verband met de huid. Het verwijst naar een schaal van 0 tot 14, waarbij de middelste waarde 7 wordt beschouwd als neutraal. Hoe lager de waarde, hoe zuurder en hoe hoger de waarde hoe minder zuur of basischer.  In je huid zitten klieren die een dun laagje zure talg afscheiden, ook wel de zuurmantel genoemd. De zuurmantel beschermt de huid tegen bacteriën en andere ongewenste indringers. Talg houdt de natuurlijke pH van het immuunsysteem van de huid in stand. 

De zuurtegraad van je huid ligt tussen 4,5 en 5,5. Als de pH-waarde laag is, is je huid ‘zuurder’ en wordt de talgproductie gestimuleerd. Talg zorgt er ook voor dat je huid soepel blijft, dus als de pH-waarde hoog is, zal je huid uitdrogen. Om de natuurlijke pH van je huid te behouden, gebruik je best huidproducten die de natuurlijke pH-waarde zo dicht mogelijk benadert. Ook de gebruikte methode om je huid te reinigen kan een effect hebben op deze balans.


pH-neutrale huidproducten


ph waarde huidproductenBij het overmatig reinigen van je huid, verwijder je ook de beschermlaag die uit talg bestaat. Dit gebeurt door vaak je handen te wassen, te lang en te warm te douchen of contact met bepaalde reinigingsmiddelen. Zonder de beschermlaag is je huid kwetsbaar waardoor deze sneller gaat irriteren en ontsteken. Als je al last hebt van huidproblemen, kan je best zachte huidverzorging gebruiken met een pH-waarde tussen 4,5 en 5,5. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot uitdroging, maar bepalen zuren kunnen wel gunstig zijn voor het exfoliëren van de huid.


De pH-waarde van huidproducten weten


Hoe weet je wat de pH-waarde is van een huidverzorgingsproduct? Dat staat meestal niet op de verpakking aangegeven, dus je zal meetstrips moeten gebruiken om de exacte waarde te weten te komen. 

Daarnaast kan je experimenteren met verschillende producten als je geen gevoelige huid hebt. Als je huid dan vetter of droger wordt, weet je dat de pH niet goed aansluit bij die van jouw huid. Je kan ook afgaan op de bestanddelen. Glycolzuur en salicylzuur hebben een aanzienlijk lagere pH dan je huid en dienen om je huid te exfoliëren. Hierdoor wordt je huid wel tijdelijk gevoeliger voor ontstekingen en irritatie. 

Je kan ook afgaan op de labels van het product. Met ‘pH-neutraal’ bedoelt men eigenlijk de pH-waarde 7, wat dus eigenlijk nog te hoog is voor je huid. Als er iets in de richting van ‘pH-huid-neutraal’ op de verpakking staat, mag je wél zeker zijn dat dit dicht bij je natuurlijke pH zal liggen.

Het is belangrijk om te weten dat zeep over het algemeen vrij hoge pH-waarden hebben en je huid zullen uitdrogen. Shampoo heeft daarentegen een eerder lage pH, want je haar is zuurder dan je huid. Probeer contact tussen shampoo en je huid dus zoveel mogelijk te vermijden. Er bestaan ook shampoos met een relatief hoge pH die ook niet goed zijn voor je huid. 
 

De pH-van je huid is dus nauw verwant aan het functioneren van je natuurlijke beschermingslaag. Afhankelijk van de zuurtegraad van de huidproducten die je gebruikt, kan deze laag al dan niet verstoord worden. Producten met een te lage pH zullen je talgproductie opdrijven en producten met een te hoge pH drogen de huid uit.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.