085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
06-07-2022 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Mee-eters voorkomen en verwijderen

Geschreven door Niels acne huidverzorging gelaatsverzorging

Mee-eters zijn zwarte puntjes die je op je voorhoofd, neus en kin krijgt. Ze worden veroorzaakt door een ophoping in je poriën en zijn makkelijk te verwijderen. Lees hier alles over hoe mee-eters juist ontstaan, waardoor je meer kans op mee-eters loopt en hoe je ze het beste kunt verwijderen zonder je huid te beschadigen.

Wat zijn mee-eters?


Je hebt waarschijnlijk al wel eens last gehad van zwarte puntjes op je neus, voorhoofd of kin, ook wel je t-zone genoemd. Maar wat zijn mee-eters nu juist? Er is sprake van mee-eters of comedonen als zich een verstopping van een haarzakje of ‘follikel’ voordoet. Een follikel is een onderdeel van je poriën en kan verstopt raken door een combinatie van talg dat je huid aanmaakt en zweet. Doordat de talgklieren in de t-zone het meest actief zijn, is deze zone hier het meest gevoelig voor.


Het verschil tussen een puist en een mee-eter


Mee-eters en puistjes zijn gelijkaardig, maar niet volledig hetzelfde. Een mee-eter heeft een zwarte kleur, omdat deze in contact met de lucht staat. De ophoping zal daarom oxideren en zwart worden. Een puist zit daarentegen onder de huid, waardoor de geel-witte kleur van de talg zichtbaar blijft.


Hoe ontstaan mee-eters?


Je talgklieren maken talg aan om de huid soepel te houden en ervoor te zorgen dat de haarzakjes niet uitdrogen. Mee-eters ontstaan wanneer je poriën verstopt raken door een teveel aan talg, zweet en/of dode huidcellen. Hierdoor ontstaat zwarte of witte puntjes, ook wel bekend als blackheads (gesloten comedonen) en whiteheads (open comedonen).


Je loopt meer risico op mee-eters door:

  • Verkeerde voeding
  • Make-up
  • Verkeerde huidverzorgingsproducten
  • Medische aandoeningen
  • Bepaalde medicatie


Mee-eters voorkomen


Als je vaak last hebt van mee-eters, zijn er enkele zaken die je kan ondernemen om ze tegen te gaan. Je kan mee-eters voorkomen door je gezicht dagelijks goed te reinigen. Let hierbij op dat de zeep die je hiervoor gebruikt, geschikt is voor jouw huidtype. Meestal staat op de verpakking of het product bestemd is voor droge, vette of combinatie huid. Het is ook erg belangrijk om make-up of andere huidproducten zoals zonnecrème te verwijderen voor je gaat slapen. Dit geldt ook voor de make-up verwijderaar zelf! Spoel je gezicht dus ook steeds af met water. Gebruik ten slotte geen dikke, zware crèmes en andere verzorgingsproducten als je snel last hebt van puistjes en mee-eters. Hierdoor kunnen je poriën sneller gaan verstoppen.


mee-eters huidverzorging Hoe verwijder je mee-eters? 


Het is geen goed idee om mee-eters uit te knijpen. Je kan hierdoor je huid beschadigen, wat de kans op ontstekingen vergroot. De bacteriën op je vingers komen ook in de wonde terecht, wat de ontsteking erger kan maken. 

 


In plaats van de mee-eters uit te knijpen, opteer je beter voor een van de volgende methoden:

  • Exfolieer je huid elke 1 à 2 weken met een voor het gezicht bestemde peeling om dode huidcellen te verwijderen. Wrijf niet te hard en gebruik alleen heel fijne scrubs om de gevoelige huid van je gezicht niet te beschadigen. 
  • Gebruik neusstrips die gemaakt zijn om mee-eters te verwijderen. Deze vind je in de meeste winkels waar ze huidverzorging verkopen of online. Net zoals met een peeling mag je dit niet te vaak doen, want dan riskeer je schade en irritatie aan je huid.
  • Er bestaan ook speciale comedonenlepels waarmee je de mee-eters kunt uitknijpen. Hierdoor hoef je dit niet met je vingers te doen, maar je loopt wel nog steeds risico op ontstekingen.
  • Als je echt veel last hebt van mee-eters, kan je best naar een schoonheidsspecialist of dermatoloog gaan. Zij kunnen de mee-eters op de meest voorzichtige manier verwijderen en behandelen.

 

Mee-eters zijn kort gezegd verstoppingen van je poriën. Je loopt meer kans op mee-eters door een foute skincare-routine, hormonen, bepaalde voeding en bepaalde medicatie. Je kan ze best niet uitknijpen, maar beter verwijderen met neusstrips of peelings. Als je vaak veel mee-eters hebt, kan je naar een schoonheidsspecialist of dermatoloog gaan om ze correct te laten behandelen en eventueel de oorzaak op te sporen.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.