085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
10-10-2019 | Aandoeningen

Weerstand verhogen in de herfst

Geschreven door Lize

Overal hoor je bij de start van de herfst en de winter dat je je weerstand moet verhogen om niet ziek te worden. Maar kan je dat eigenlijk wel? En wat is je weerstand precies?

Wat is weerstand?

Je weerstand is een functie van je afweersysteem. Dit systeem beschermt je tegen virussen en bacteriën van buitenaf. Het afweersysteem herkent deze lichaamsvreemde micro-organismen en ruimt ze op. Als je weerstand goed is, is het afweersysteem hiertoe in staat. Anders niet en word je sneller ziek.

Hoe voorkom je een slechte weerstand?

De algemene factoren die spelen bij een verminderde weerstand zijn:

  • Slaapgebrek
  • Stress
  • Slechte voeding

Op drukke momenten in je leven is het moeilijker om er een gezonde levensstijl op na te houden. Het is echter toch belangrijk om te letten op volgende dingen:

  • Goede, gevarieerde en gezonde voeding
  • Voldoende rust
  • Hygiëne, vooral handen wassen is belangrijk
  • Voldoende beweging en sport
  • Voldoende water drinken, water voert namelijk schadelijke afvalstoffen uit het lichaam

Het is niet genoeg om hier pas mee te beginnen wanneer je je al wat minder goed voelt. Enkel wanneer je het hele jaar door gezond leeft, wordt er een goede weerstand opgebouwd.

Zonder een goede weerstand hebben virussen en bacteriën een grotere kans om je ziek te maken. Het is dus niet altijd mogelijk om een infectieziekte te ontlopen. Mensen met een goede weerstand worden simpelweg minder snel ziek.

Helpen voedingssupplementen?

Naast een gezond voedingspatroon en een gezonde levensstijl, kan je ook voedingssupplementen nemen.

Enkel voedingssupplementen slikken, is niet voldoende. Je moet werken aan een gezonde levensstijl door gezond en gevarieerd te eten, genoeg te drinken en te sporten… Alleen wanneer je dit doet en nog tekorten hebt van diverse vitaminen en mineralen, kan het aangewezen zijn om extra vitaminen en voedingssupplementen in te nemen.

Welke voedingssupplementen je dan best neemt hangt af van het tekort. Als je voldoende vitamine C binnenkrijgt met je voeding, heeft het geen zin om hier nog eens extra’s van in te nemen. Je lichaam slaat deze niet op. Alles wat je te veel neemt of eet, wordt uitgescheiden.

Wat met griep?

Je weerstand opbouwen om je specifiek tegen griep te weren kan niet. Het griepvirus verandert namelijk elk jaar. Daardoor herkent het afweersysteem dit minder goed of zelfs helemaal niet en word je wel ziek. Bij oudere en zwakkere mensen, is het trouwens het moment om de griepspuit te gaan halen bij jouw dokter. Deze werkt wel!

Ook voor een verkoudheid kan je je niet altijd weren. Hierbij zijn er ook verschillende virussen die je lichaam niet of niet goed zal herkennen waardoor er een kans is dat ze je ziek maken.

Zelfs met een optimale weerstand is de kans dat je ziek wordt deze herfst of winter niet helemaal uitgesloten. Maar je kan de kans zeker verkleinen.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.