Welke zelftesten bestaan er en hoe gebruik je ze?

Een zelftest is een gemakkelijke manier om zelf te testen of je ergens last van hebt. Bovendien moet je hiervoor dan niet meteen naar de dokter lopen. Sommige testen kunnen alcohol of drugs inname opsporen. Andere zelftesten zijn weer specifiek bedoeld om lichamelijke aandoeningen of ziektes te herkennen. Bovendien ken je de uitkomst in een korte tijdspanne. Je moet dus niet wachten op het oordeel van een specialist. Verder zijn de meeste zelftesten vrij goedkoop of zelfs gratis. Bekijk hier het overzicht van de zelftesten.
Er bestaan heel erg veel soorten zelftesten. Hierdoor is het niet altijd gemakkelijk om te weten welke zelftest je moet kiezen. Omdat deze testen dan nog eens bijna allemaal een verschillende werking hebben, is het belangrijk om jezelf goed te informeren op voorhand. Dit kan je best doen voor je een test koopt bij je apotheker of apotheekassistent.
Soorten zelftesten
Bloedtest
De eerste soort test is een bloedtest. Via deze test kan je erg veel verschillende dingen te weten komen, gaande van een allergie, een tekort, een intolerantie tot HIV.
Bij een bloedtest heb je natuurlijk een druppel bloed nodig. Deze wordt dan vaak vermengd met een verdunningsvloeistof en dan op een testcassette gedruppeld. Hierop kan je later het resultaat aflezen. Dit is geen standaard methode. Afhankelijk van test tot test moet je andere handelingen doen. Belangrijk hierbij is dat je goed de bijsluiter leest. Raadpleeg na de test eventueel een dokter. Die kan je helpen met het interpreteren van de test en je eventueel aanraden om een extra test te doen, al dan niet door een specialist.
Je kan ook een bloedtest bij de dokter laten uitvoeren. Hierbij heb je een nauwkeuriger resultaat maar moet je er net iets langer op wachten.
De meest gebruikte bloedtesten zijn die voor HIV, Chlamydia, diabetes, glutenintolerantie, ijzertekort en verhoogde cholesterol.
Urinetest
Er zijn, naast bloedtesten, ook heel wat urinetesten. Hiermee kan je testen of je een blaasontsteking hebt. Maar ook of je een SOA hebt, of je zwanger bent en nog veel meer.
Voor heel wat testen kan je kiezen of je een bloedtest of een urinetest doet, bijvoorbeeld om te testen of je een SOA hebt.
Een urinetest is iets gemakkelijker dan een bloedtest. Vaak is het gewoon de bedoeling om op een stokje te plassen, waarop je dan het resultaat kan aflezen. Ook bij dit soort testen is het belangrijk om het bijgevoegd stappenplan te volgen en erna eventueel een dokter te raadplegen.
Andere testen
Verder zijn er nog 2 belangrijke soorten: speekseltesten en feces test. Met een speekseltest worden er vooral drugs opgespoord. Ook de politie gebruikt hiervoor speekseltesten. Ook alcohol kan hiermee opgespoord worden.
De Feces test kennen we vooral van het opsporen van bloed in de ontlasting. Indien deze test positief is, ga je best meteen naar je dokter. Deze zal je verder onderzoeken of doorverwijzen.
De populairste zelftesten
De populairste zelftesten zijn om te beginnen de zwangerschapstesten. Deze zijn meestal vrij gemakkelijke urinetesten waarbij je op het uiteinde plast en binnen enkele minuten het resultaat krijgt. Nadat je een positief resultaat gekregen hebt, ga je best naar de dokter om een bijkomende bloedtest te laten afnemen. Zo heb je 100% zekerheid.
Ook HIV testen zijn vrij populair. Deze kan je, zoals eerder vermeld via urine of via het bloed opsporen. Ook bij dit soort testen ga je best na een positief resultaat langs bij een specialist voor een 2e opinie.
Een andere vaak gebruikte test is de test om glutenintolerantie op te sporen. Ook drugstesten zijn erg populair. Je kan ook hierbij kiezen voor een urinetest of een bloedtest.
Wat doe je voor het gebruik van een test?
Omdat er veel verschillende soorten testen zijn die dan nog eens bijna allemaal een verschillende werking hebben, is het belangrijk om jezelf goed te informeren op voorhand. Vraag zeker voldoende uitleg aan je apotheker:
- Wat meet de test?
- Voor wie is hij bedoeld?
- Hoe betrouwbaar is de test en hoe moet je hem uitvoeren?
- Wat ga je doen bij een afwijkend resultaat?
- Moet de diagnose door je arts bevestigd worden?
- Kan je zelf een doeltreffende behandeling starten?
Hou er rekening mee dat de test vals positief (de test vertoont onterecht een afwijkend resultaat) of vals negatief (de test vertoont onterecht een normaal resultaat) kan zijn. Je gaat best na de test ook langs bij de dokter.
Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.