085/016 08 96

Ma - Vr9u - 18u

Momenteel niet bereikbaar
26-01-2023 | Aandoeningen

Wat te doen bij een wespensteek?

Geschreven door Niels wespensteek wesp anafylaxie

Wespensteken komen vaak voor, vooral in de warmere maanden wanneer mensen langer buiten zijn. Ze kunnen onaangenaam zijn, maar de meeste mensen herstellen snel en zonder complicaties. Lees hier wat de symptomen en behandeling is van wespensteken.

Wespen hebben net als bijen en horzels een angel ter zelfverdediging. De angel van een wesp bevat gif dat bij een steek op mensen wordt overgebracht. Maar zelfs zonder een vastzittende angel kan wespengif aanzienlijke pijn en irritatie veroorzaken. Het is ook mogelijk een ernstige reactie te krijgen als je allergisch bent voor het gif. In beide gevallen is een snelle behandeling belangrijk om de symptomen en complicaties te verlichten.

Symptomen van een wespensteek

De meeste mensen zonder steekallergie vertonen tijdens en na een wespensteek slechts geringe symptomen. De eerste sensaties kunnen bestaan uit scherpe pijn of een brandend gevoel op de plaats van de steek. Roodheid, zwelling en jeuk kunnen ook voorkomen.

Normale lokale reacties

Je krijgt waarschijnlijk een rode plek rond de steekplaats. In het midden van de wond kan een kleine witte plek te zien zijn waar de angel in de huid prikte. Meestal verdwijnen de pijn en de zwelling binnen enkele uren na de steek.

Grote plaatselijke reacties

"Grote plaatselijke reacties" is een term die wordt gebruikt om meer uitgesproken symptomen te beschrijven die gepaard gaan met een wespen- of bijensteek. Mensen met grote plaatselijke reacties zijn weliswaar allergisch voor wespensteken, maar ervaren geen levensbedreigende symptomen, zoals een anafylactische shock.

Grote plaatselijke reacties op wespensteken zijn onder meer extreme roodheid en zwelling die twee of drie dagen na de steek toeneemt. Misselijkheid en braken kunnen ook voorkomen. Zoek uit wat er in uw lichaam gebeurt tijdens een allergische reactie. Meestal verdwijnen grote plaatselijke reacties na ongeveer een week vanzelf.

Laat het je arts weten als je een grote plaatselijke reactie hebt na een wespensteek. Hij of zij kan je adviseren een vrij verkrijgbaar antihistaminicum te nemen om het ongemak te verminderen.
Als je één keer een heftige lokale reactie hebt na een wespensteek, betekent dat niet noodzakelijkerwijs dat je in de toekomst op dezelfde manier zult reageren. Je kunt één sterke reactie hebben en nooit meer dezelfde symptomen vertonen. Een grote plaatselijke reactie kan echter de manier zijn waarop uw lichaam gewoonlijk op wespensteken reageert. Probeer te voorkomen dat je gestoken wordt om deze ongemakkelijke symptomen te voorkomen.

Anafylaxie na een wespensteek

De ernstigste allergische reacties op wespensteken worden anafylaxie genoemd. Anafylaxie treedt op wanneer je lichaam in shock raakt als reactie op het wespengif. De meeste mensen die in shock raken na een wespensteek doen dat heel snel. Het is belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken om anafylaxie te behandelen.
Symptomen van een ernstige allergische reactie op een wespensteek zijn:

 • Ernstige zwelling van het gezicht, de lippen of de keel
 • Netelroos of jeuk op delen van het lichaam die niet door de steek zijn getroffen
 • Ademhalingsmoeilijkheden, zoals piepen of hijgen
 • Duizeligheid
 • Plotselinge daling van de bloeddruk
 • Duizeligheid
 • Verlies van bewustzijn
 • Misselijkheid of braken
 • Diarree
 • Maagkrampen
 • Zwakke of snelle hartslag

Het is mogelijk dat je niet al deze symptomen ervaart na een wespensteek, maar je zult er waarschijnlijk ten minste enkele ervaren na een volgende steek. Als je een geschiedenis van anafylaxie hebt, neem dan een kit mee in geval van een wespensteek.

"Bijensteekkits" bevatten epinefrine-injecties (EpiPen) die je jezelf kunt geven na een wespensteek. Epinefrine heeft verschillende effecten die helpen de bloeddruk te stabiliseren, de hartslag en kracht te verhogen, en de ademhaling weer normaal te laten verlopen.

Anafylactische shock is een medisch noodgeval dat onmiddellijke behandeling vereist. Leer meer over deze gevaarlijke aandoening, inclusief wat je moet doen als iemand die je kent er last van heeft.

Wespensteken behandelen

Milde tot matige reacties

Je kunt milde en matige reacties op wespensteken thuis behandelen. Terwijl je de steek thuis behandelt, moet je:

 • De steekplaats wassen met water en zeep om zoveel mogelijk van het gif te verwijderen.
 • Een cold pack op de wond aanbrengen om zwelling en pijn te verminderen.
 • Houd de wond schoon en droog om infectie te voorkomen.
 • Dek desgewenst af met een verband.

Gebruik hydrocortisoncrème als jeuk of huidirritatie hinderlijk wordt. Baksoda en colloïdale havermout zijn verzachtend voor de huid en kunnen worden gebruikt tijdens een bad of via medicinale huidcrèmes.
Pijnstillers zoals ibuprofen, kunnen de pijn bij wespensteken verlichten.

Antihistaminica, waaronder difenhydramine en chloorfeniramine, kunnen ook de jeuk verminderen. Neem alle medicijnen zoals voorgeschreven om mogelijke bijwerkingen, zoals maagirritatie of slaperigheid, te voorkomen.

Je moet ook overwegen om binnen enkele dagen na de steek een tetanusprik te halen als jede afgelopen 10 jaar geen prik hebt gehad.

Azijn is een ander mogelijk huismiddeltje dat gebruikt kan worden bij wespensteken. De theorie is dat het zuur van azijn de basiciteit van wespensteken kan neutraliseren. Het tegenovergestelde geldt voor bijensteken, die zuurder zijn.

Om azijn te gebruiken bij wespensteken, doordrenk je een watje met appelcider- of witte azijn en leg je het op het getroffen deel van de huid. Oefen lichte druk uit om de pijn en de ontsteking te verlichten. Je kunt het wattenbolletje enkele minuten op de huid laten liggen. 

Ernstige reacties

Ernstige allergische reacties op wespensteken vereisen onmiddellijke medische hulp. In het algemeen hebben tot 0,8 procent van de kinderen en 3 procent van de volwassenen een allergie voor insectensteken.

Als je een EpiPen heeft, dien deze dan toe zodra de symptomen beginnen. Als je een geschiedenis van wespenallergie hebt, dien dan de EpiPen toe zodra je gestoken bent en bel vervolgens een ambulance.

De behandeling van ernstige allergische reacties op wespensteken kan bestaan uit:

 • Extra epinefrine om uw immuunsysteem te kalmeren
 • Cardiopulmonale reanimatie (CPR) als de ademhaling tijdelijk is gestopt
 • Zuurstof, steroïden of andere medicijnen om de ademhaling te verbeteren.

Wespensteek vs. bijensteek

Wespen- en bijensteken kunnen soortgelijke symptomen veroorzaken, maar de behandelingsmaatregelen zijn enigszins verschillend. Terwijl een bij maar één keer kan steken omdat zijn angel in de huid van het slachtoffer blijft steken, kan een wesp tijdens een aanval meer dan één keer steken. Wespensteken blijven intact.

Tenzij je allergisch bent, kunnen de meeste bijensteken thuis worden behandeld.
Je kunt de bijensteek verwijderen door binnen 30 seconden na de steek met uw vingernagel over het getroffen huidgebied te vegen. Je kunt pijn en zwelling verminderen met koude kompressen en een vrij verkrijgbaar geneesmiddel zoals ibuprofen.

Bij een bekende bijenallergie dient je onmiddellijk een EpiPen toe te dienen en een ambulance. Je moet ook naar uw arts gaan als er een infectie optreedt. De symptomen zijn roodheid, toegenomen zwelling en pus.

Wespensteek bij zwangerschap

wespensteek zwanger wespWespensteken kunnen in elke levensfase voorkomen, ook tijdens de zwangerschap. Tenzij je een bekende gifallergie hebt of in het verleden plaatselijk grote reacties hebt gehad, is een wespensteek geen probleem. Je kunt dezelfde behandelingsmaatregelen nemen als iemand die niet zwanger is, maar vermijd antihistaminica die decongestiva bevatten. Wespensteken alleen zijn niet schadelijk voor een ongeboren baby, maar een ernstige allergische reactie wel. Het is belangrijk om indien nodig een EpiPen te gebruiken en 112 te bellen als je anafylaxie krijgt.

Wespensteek bij peuters

Hoewel insectenbeten en -steken vaak worden gezien als een overgangsrite in de kindertijd, maakt dit ze niet minder gevaarlijk en ongemakkelijk. Peuters zijn bijzonder kwetsbaar omdat ze nog niet goed kunnen verwoorden dat ze door een wesp zijn gestoken.

Als je peuter buiten speelt, wees dan alert op tekenen van een wespensteek en onderzoek onmiddellijk de bron van eventuele tranen en klachten. Je kunt uw kinderen al op jonge leeftijd leren hoe ze wespensteken kunnen voorkomen. Je kunt je kind bijvoorbeeld laten zien hoe wespen en hun nesten eruit zien en hoe je ze kunt vermijden. Andere veiligheidsmaatregelen zijn niet op blote voeten buiten lopen en niet drinken uit suikerhoudende dranken die buiten staan, omdat deze insecten kunnen aantrekken.

Complicaties van wespensteken

In zeldzame gevallen kunnen wespensteken leiden tot complicaties van het zenuwstelsel. Motorische afasie is de aantasting van spraak- en schrijfvaardigheid. Deze bijzondere complicaties zijn extreem en zeer onwaarschijnlijk.
Vermijding is de sleutel tot het voorkomen van wespensteken. Je kunt ook met je arts praten over gifimmunotherapie, die wordt toegediend als allergie-injecties.

 

Wespensteken zijn onaangenaam en kan je best vermijden. Als je gestoken bent, let dan op of je geen allergische reactie krijgt. Als je tekenen van anafylaxie vertoont, zoek dan meteen medische hulp. Let ook bij kinderen op dat je uit de buurt blijven van wespen en niet op blote voeten rondlopen wanneer ze buiten spelen.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.