085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
02-01-2020 | Algemeen welzijn

Winterdip

Geschreven door Lize energie verlies weerstand

Met de kortere dagen, hebben veel mensen last van een aanhoudende vermoeidheid, een constante nood aan slaap en een verminderde concentratie. Deze aandoening wordt ook wel eens een winterdip genoemd. 

Gelukkig is er geen gespecialiseerde hulp of lichttherapie nodig om ervan af te geraken. Enkele aanpassingen in je dagelijkse leven zijn voldoende.

 

Heb je last van een winterdip en wil je er iets aandoen? Wij hebben enkele tips waardoor jouw winterdip snel zal verdwijnen.
 

1 Buitenlucht

Door elke dag minstens een half uur in de buitenlucht te zijn, voel je je al snel beter. Vooral de eerste uren van de dag. Op dit uur bevat het licht veel blauw. Dit blauw remt de productie van melatonine, het hormoon dat ervoor zorgt dat je je slaperig voelt. Door dat blauwe licht zul je je dus veel wakkerder voelen in de ochtend.
 

2 Bewegen

Door meer te bewegen halveer je de kans op een winterdip. Wanneer je beweegt komt er namelijk endorfine vrij. Als je dus ‘s morgens gaat joggen, sla je dus 2 vliegen in 1 klap!
 

3 Ontbijt

Maak ‘s morgens tijd voor een uitgebreid ontbijt. Wanneer je spijsvertering begint te werken, wordt je lichaam meteen wakker.
 

4 Gezonde voeding

Zorgen voor een gezonde voeding, doe je best het hele jaar door. Maar om komaf te maken van een winterdip is het zeker van groot belang. Je eet best zo weinig mogelijk suiker en genoeg groenten. Ook walnoten, zaden en omega 3 kunnen helpen.Winterdip
 

5 Water

Genoeg water drinken is belangrijk om jezelf genoeg gehydrateerd te houden. Hou koffie en alcohol tot een minimum en vermijd deze dranken zeker vlak voor je gaat slapen.
 

6 Ontspanning

Dat stress ongezond is, hoeven we je niet meer te vertellen. Maar stress vermindert ook de werking van je immuunsysteem. Hierdoor ben je ook vatbaarder voor een winterdip. Neem dus voldoende ontspanning. Misschien helpt het om je gsm en televisie eens uit te zetten en een boek te lezen? Ook meditatie en mindfulness kunnen zorgen voor ontspanning.
 

7 Slapen

Ga op tijd slapen en vermijd schermen (televisie, telefoon, tablet, computer…) vlak voor je bedtijd. Het blauwe licht dat deze schermen uitstralen, zorgt ervoor dat je minder gemakkelijk in slaap valt. Ook een goed slaapritme kan ervoor zorgen dat je beter uitgerust wakker wordt. Ga dus elke dag rond hetzelfde uur slapen en zet je wekker elke morgen op hetzelfde uur.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.