Toon alle thema's »

Voorkom winterhanden en -tenen

 

Wist je dat je nu al je voorzorgen moet nemen als je winterhanden en -tenen wilt voorkomen? Zo kom je misschien wel de winter door zonder enig probleem.

 

Wat is dat nu precies winterhanden en -tenen?

Dit zijn pijnlijke, rode tot blauwe, gloeiende, vaak jeukende, titelende of branderige zwellingen op je vinger, handen, tenen, voeten en hielen. Maar ook kan het voorkomen op je onderbenen, dijen, neuspunt of oorranden. En dit na blootstelling aan de koude.Het kan zelfs zo ver gaan dat je soms last krijgt van blaren, zweertjes of wonden. Een bijkomende complicatie kan daarbovenop zorgen voor een bacteriële infectie. Het zijn vooral de vrouwen die hiervan last hebben, bij mannen komt dit probleem al wat minder voor. Vooral mensen die veel in de koude buitenlucht of koude ruimtes werken kunnen er meer last van hebben.

 

Hoe ontstaat het?

Het is een abnormale reactie van kleine haarvaatjes in de huid op de koude. De normale reactie bij blootstelling aan een koude omgeving is dat de oppervlakkige kleine vaten minder bloed doorlaten, zodat er minder bloed naar de huid gaat. De kerntemperatuur van het lichaam blijft daardoor op peil, de temperatuur van de huid daalt. Als de huidtemperatuur te laag wordt, treedt een beschermingsmechanisme in werking, de vaatjes worden juist opengezet en de huid warmt snel op, wordt rood en warm en gaat gloeien. Maar bij winterhanden en -voeten reageren de vaatjes anders. In de grotere vaten in de diepere gedeelten van de huid treedt na de blootstelling aan de kou een langdurige, aanhoudende vasoconstrictie (dichtknijpen van de vaatjes) op, die niet automatisch gevold wordt door vasodilatatie (vaatwijding). De kleine haarvaten in de oppervlakkige lagen van de huid gaan wel maximaal openstaan, in een poging om de afsluiting in de diepte op te vangen.
Vooral de constante blootstelling aan lage temperatuur (rondom het vriespunt) in combinatie met hoge luchtvochtigheid en wind zijn van belang. Factoren zoals te strakke schoenen, te dunne sokken/kousen, vochtig klimaat en strakke handschoenen kunnen ook klachten doen ontstaan.

 

Wat is de oorzaak ervan?

De oorzaak van dit vervelend probleem is nog niet volledig bekend. Een erfelijke aanleg kan hier eventueel aan de basis liggen, omdat het in families voorkomt. Mensen die last hebben van overmatig zweten van handen of voeten kunnen meer last hebben van winterhanden- en voeten. Wanneer er plekken optreden worden deze ook sterk bevorderd door het dragen van te nauwe schoenen en handschoenen. Daarnaast wordt het ook vaker gezien bij mensen met een slechte voedingstoestand zoals onder andere bij anorexia nervosa

 

Hoe voorkom je dit?

 • In de eerste plaats is het belangrijk dat je de juiste warme, goed isolerende kleding draagt en je je vooral begeeft in een warme omgeving.
 • Vermijd zoveel mogelijk temperatuurwisselingen
 • Smeer bij zweetvoeten en -handen eventueel een antizweetcrème op je voeten en handen
 • Voldoende bewegen
 • Stoppen met roken
 • Een goede voorbereiding: voorzie een extra paar droge sokken
 • Hou niet alleen uw handen en voeten warm en droog, maar ook uw hele lichaam
 • Houdt rekening met de risicofactoren: koude, vochtigheid (vooral bij de voeten) en erfelijk.

 

Wanneer je hiermee rekening houdt doe je al heel wat positiefs om het probleem te helpen voorkomen.

Maar daarnaast kan je ook preventief een zalf smeren of voedingssupplementen nemen die je helpen om winterhanden en -voeten te voorkomen. Hiermee start je best eind september, net voor de eerste echte koude. Anders ben je al te laat met je preventie. Vitamine A en D spelen ook een belangrijke rol in de preventie

 

Zijn er behandelingen hiervoor?

Heb je toch enorm veel last van de winterhanden en -voeten, dan kan je best een afspraak maken met je arts die samen met jou de gepaste diagnose vast stelt zodat uw arts de beste oplossing voor je kan voorzien. Dit kan bijvoorbeeld zijn:

 • Het goed ontsmetten van de blaasjes en wondjes om ontsteking te voorkomen
 • Cortisonezalf bij veel pijn of jeuk
 • Vaatverwijdende producten