085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Chat met ons

11-02-2020 | Algemeen welzijn

Winterkwalen

In de winter schijnt de zon minder, gaat de radiator aan en komen we minder buiten. Maar welke effecten heeft dit op onze gezondheid? Welke kwalen steken er in de winter de kop op?

 

Vitamine D tekort

Veel mensen hebben in de winter last van een vitamine D tekort. Vaak komt dit doordat de zon zich minder vaak laat zien en we dus via die weg geen vitamine D opnemen.
Hierdoor kan het zijn dat je immuunsysteem minder goed zijn werk kan doen. Je voelt je vaker moe en je bent sneller ziek. Op lange termijn heeft een tekort aan vitamine D ook een slechte invloed op je gewrichten en je botten.

Het is dus belangrijk dat je, ook in de wintermaanden, genoeg vitamine D opneemt. Omdat we de zon niet extra kunnen laten schijnen, bestaan er voedingssupplementen met vitamine D die je kan innemen. Je hebt tabletten of druppels. Deze mag je het hele jaar door nemen. Veel mensen krijgen namelijk in de zomer ook niet genoeg vitamine D binnen, omdat ze zich insmeren met zonnecrème. Hierdoor neemt je huid de vitamine D niet meer even goed op en kan je deze voedingssupplementen ook innemen.
 

Droge huid

Droge huid
De kou, de wind en de drogere lucht binnen, zorgen er in de winter voor dat we vaker last hebben van een droge huid. De enige oplossing hiertegen is smeren, de huid gehydrateerd houden. 
Er bestaan verschillende soorten crèmes die je kan gebruiken. Er zijn er vettige of op waterbasis. Hierin kies je best wat je zelf het aangenaamste vindt. Best kies je geen crème met parfum, omdat dit voor extra irritaties kan zorgen. 
Ook onder de douche of in bad, let je best op welke producten je gebruikt. Zo gebruik je best een wasgel die zeep- en parfumvrij is. Zeep droogt namelijk de huid uit en zorgt er dus voor dat het smeren geen effect meer heeft.

 

Verkoudheid


In tegenstelling tot wat de fabels vertellen, kan je geen verkoudheid krijgen door in de kou te lopen. Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies van de bovenste luchtwegen en wordt veroorzaakt door een virus. Ze zijn heel erg onschuldig en je kan er helaas vrij weinig aan doen. Enkel wanneer je meerdere weken last hebt van een verkoudheid ga je best even langs de dokter. Dan kan het goed zijn dat het virus meer dan alleen je bovenste luchtwegen heeft aangetast.
Het enige wat je kan doen om een verkoudheid te voorkomen, is werken aan een goed immuunsysteem. Dit doe je door gezond te eten en genoeg verschillende vitaminen binnen te krijgen, door genoeg te bewegen (liefst in de buitenlucht) en door genoeg te ontspannen.
Heb je een verkoudheid te pakken? Gun jezelf dan genoeg rust en drink veel warme dranken.

 

Griep


GriepDe griep is een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Omdat er elk jaar een ander griepvirus de ronde doet, heb je niet de tijd om weerstand op te bouwen tegen het virus van dat jaar. 
Heel erg veel kan je zelf niet doen tegen de griep. Best ga je even langs de dokter. Die zal je uitleggen wat je best doet.
Verder drink je best veel water, eet je best gezond en slaap je in een goed verluchte kamer.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.