Zelftesten: een overzicht

Er zijn een hele hoop verschillende soorten zelftesten die je thuis kunt maken of online kunt kopen bij Viata om er achter te komen of je last hebt van een bepaalde aandoening of ziekte. Er zijn ook een aantal testen die je meer inzage geven in wie je als persoon bent, denk bijvoorbeeld aan een alcoholtest of aan een drugstest. Aangezien het door dit grote aantal testen lastig is om het overzicht te houden op alle dingen die je kunt doen. Wij laten je hier een overzicht zien van de belangrijkste zelftesten die je tegen zal komen op het internet. Na het lezen van deze inhoud zal je precies weten wat je allemaal te wachten staat.

Waarom een zelftest doen?

Voordat we ingaan op alle verschillende zelftesten die je kan doen vanuit je eigen huis is het van belang om even wat dieper in te gaan op de redenen waarom het verstandig is om deze testen eens zelf te proberen. Op de eerste plaats ben je in staat om middels een zelftest meer inzage te krijgen in jouw persoonlijke situatie. Denk je bijvoorbeeld eens in dat je verwacht dat je zwanger bent. Om verwarring en een hoop onduidelijkheid te voorkomen is het handig om een zwangerschapstest te doen om je bekijken of je het inderdaad bij het juiste eind had. Op de tweede plaats zorgen de zelftesten ervoor dat je veel sneller resultaat zal krijgen dan bij een medische specialist. Houdt er rekening mee dat het niet zo betrouwbaar is als bij een medisch centrum, hier komen we straks even op terug. Ondanks deze mindere betrouwbaarheid zorgt de zelftest ervoor dat je niet meer zo lang in spanning hoeft te wachten. Veel mensen vinden dit erg prettig. De laatste reden om te kiezen voor een zelftest is het feit dat het niet zo duur is om te doen. Sommige testen kosten niets, voor anderen betaal je een paar euro. Dit is dus een kleine investering om te maken voor meer zekerheid.

De verschillende testen

Zoals we al even kort hebben benoemd zijn er een hele hoop verschillende soort testen die je vanuit je eigen huis kunt doen. Deze testen kunnen te maken hebben met bepaalde onderdelen van je levensstijl, denk aan de alcohol of drugsinname. Andere zelftesten zijn weer specifiek bedoelt om lichamelijke aandoeningen of ziektes te herkennen. We hebben het je hieronder wat makkelijker gemaakt door de verschillende soorten testen met bijbehorende link voor meer info op een rijtje te zetten. Zo heb je alle info bij de hand die je maar nodig kan hebben bij het maken van de testen.

De alcoholtest

De alcoholtest is de eerste test die je thuis kunt maken. De alcoholtest is een speciaal soort test, het is namelijk een test die geheel online plaatsvindt. Door de alcoholtest zal je jouw alcoholgebruik in kaart kunnen brengen. Dit stelt mensen in staat om te weten of zij bepaalde aanpassingen in hun levensstijl moeten maken als ze gezond door de dag willen gaan. Zoals je wel weet is alcohol een zeer slopende drug die je echt kapot kan doen maken. Door jouw gebruik in kaart te brengen zal je binnen no time antwoord hebben op de vraag of het niet verstandig is om te stoppen met drinken. De alcoholtest vind je bij ons op de site via de volgende link.

De bloedtest

Vrijwel iedereen zal ooit in zijn of haar leven eens een keer een bloedtest moeten doen. Aan de hand van een bloedtest kan je een hele hoop conclusies trekken over de gesteldheid van jouw lichaam. Zo kan je bijvoorbeeld middels een bloedtest zien of er sprake is van een bepaald tekort in het lichaam of dat er sprake is van een specifieke aandoening. De bloedtest wordt ook regelmatig gebruikt om in kaart te brengen of je bijvoorbeeld besmet bent met HIV. Het is super eenvoudig om een bloedtest te doen, het enige wat je nodig hebt is een druppeltje bloed. Houdt er rekening mee dat een bloedtest wel even zal duren voordat je de resultaten terug hebt, het bloed zal nu eenmaal eerst naar het lab moeten worden gestuurd voordat er iets duidelijk is. Op onze pagina vind je meer info over de bloedtesten die je kunt kopen bij de apotheek.

De cholesterol zelftest

In ons land zijn er nog altijd een hoop mensen die last hebben van een te hoog cholesterol niveau in het lichaam. Een te hoog cholesterol kan zorgen voor een aantal vervelende symptomen, waaronder het ontstaan van hart en vaatziekten. Een te hoog cholesterol komt regelmatig voor bij de oudere generatie, maar ook jongeren krijgen steeds vaker te maken met cholesterol. Dit komt met name door het voedsel wat gegeten wordt. Om jouw cholesterol niveau in het lichaam te controleren kan je een zelftest maken. Deze test zal ervoor zorgen dat je gelijk meer inzage krijgt in de cholesterol niveau in het lichaam, iets wat van levensbelang kan zijn. Bekijk snel onze pagina over het maken van een cholesterol zelftest.

De drugtest

De meeste mensen zullen niet zelf een drugtest doen, je weet nu eenmaal van jezelf wel of je drugs hebt genomen of niet. Echter ligt dit anders wanneer je bijvoorbeeld te maken krijgt met een van je naasten waarvan je verdenkt dat hij of zij drugs gebruikt. Een drugstest wordt gebruikt om aan te tonen of er bepaalde substanties in het bloed zitten. Je kunt verschillende soorten drugtesten vinden om de aanwezigheid van illegale substanties in kaart te brengen. Sommige drugtesten werken aan de hand van een analyse van het speeksel, andere testen zullen voornamelijk kijken naar het bloed of naar de haren. Wij hebben op deze link nog veel meer voor je uiteengezet over de drugtesten die je kunt kopen om te controleren of iemand inderdaad onder invloed van drugs is.

De glucose zelftest

Diabetes is een veelvoorkomend probleem in ons land. Diabetes komt voor in twee soorten, je hebt Diabetes type 1 en 2. Type 1 is aangeboren, type 2 is dit echter niet. Dit kan je ontwikkelen wanneer je voeding niet in orde is of wanneer je veel te zwaar bent. Nu vragen veel mensen zich af hoe zij er achter kunnen komen of ze inderdaad last hebben van diabetes. Een van de beste dingen die je kunt doen is een glucose zelftest maken. Door een klein prikje te maken in je vinger en door het bloed te analyseren zal je gelijk inzage krijgen in de hoeveelheid glucose in het bloed. Dit is het hormoon wat verantwoordelijk is voor het afvoeren van suikers in het lichaam. Aan de hand van de hoeveelheid glucose in het bloed kan er een indicatie zijn voor de aanwezigheid van diabetes.

De glutentest

Mensen die last hebben van een glutenallergie moeten een hele hoop dingen doen om normaal de dag door te komen. Eén van de dingen die zij moeten doen is het vermijden van gluten. Het nadeel is alleen dat er in een hele hoop verschillende levensmiddelen gluten zitten. Om er achter te komen of je last hebt van een glutenallergie is het van belang om dit te onderzoeken. Je kunt er voor kiezen om zelf thuis een glutentest te doen. Deze test vereist een druppeltje bloed, dit is bij vrijwel alle zelftesten zo. Door de aanwezigheid van bepaalde anti stoffen die de gluten afbreken te bekijken zal je gelijk kunnen zien of het voor jou oppassen geblazen is. Hier vind je nog veel meer informatie over het doen van een glutentest.

De HIV zelftest

In tegenstelling tot wat veel mensen denken komt HIV nog altijd voor in ons land. Nu is het alleen wel zo dat HIV lang niet meer altijd tot aids hoef te leiden. Als je er op tijd bij bent kan je door middel van de juiste medicatie gewoon leven met deze diagnose. Let er op dat we hier zeggen op tijd bij zijn, dit bedoelen we dan ook echt. Wanneer je vermoed dat je bent blootgesteld aan aids of wanneer je onbeschermde seks hebt gehad is de kans aanwezig dat je besmet bent. Een HIV zelftest stelt je in staat om gemakkelijk en geheel anoniem antwoord op de vraag of je besmet bent met dit virus. Mocht je inderdaad besmet zijn dan is het van belang dat je zo snel mogelijk contact opneemt met een gynaecoloog of huisarts. Hier vind je meer info over de HIV zelftest.

De urinetesten

Aan de hand van iemand zijn urine kan je een hele hoop aflezen. Zo kan je er bijvoorbeeld achter komen of iemand last heeft van een blaasontsteking of dat er sprake is van een SOA. Door de vele urinetesten die je kunt kopen bij de apotheek is er voldoende mogelijkheid om jouw urine te analyseren. Het voordeel van een urinetest is dat je op een eenvoudige wijze meer zekerheid zal krijgen over jouw gezondheid. Je hoeft de deur niet uit en je hoeft ook niet op de dokter te wachten, maar je kunt het gewoon zelf doen. Hier op deze pagina vind je meer informatie omtrent het doen van een urinetest.

De vruchtbaarheidstest

Heel wat stellen willen graag kinderen hebben, maar lang niet ieder stel is in staat om zwanger te worden. Dit komt met name door het feit dat een deel van de vrouwen niet vruchtbaar is of slechts gedeeltelijk vruchtbaar. Wanneer het niet lukt om zwanger te worden kan dit zorgen voor een hele hoop stress en onzekerheid. Gelukkig is het mogelijk om thuis een vruchtbaarheidstest te doen. Dankzij deze vruchtbaarheidstest zal je in een keer kunnen zien of er inderdaad iets aan de hand is of dat je gewoon nog langer aan de slag zal moeten om het te proberen. Bij deze test zal er gekeken worden naar een aantal hormonen die opspelen wanneer iemand menstrueert. Aan de hand van de resultaten zal je een vervolgkeuze kunnen maken met betrekking tot je kinderwens. Wij laten je hier nog veel meer zien over de vruchtbaarheidstest.

De zwangerschapstesten

Als laatste zijn er natuurlijk nog de zwangerschapstesten. Deze testen zijn bedoelt voor de vrouwen die denken dat ze zwanger zijn en die willen weten of er een reden is voor hun zwangerschapssymptomen. Er zijn verschillende soorten testen die je kunt gebruiken om je zwangerschap te controleren, maar ze werken vrijwel allemaal op dezelfde manier. Je zal over een klein strookje heen moeten plassen. Aan de hand van de urine is het mogelijk om te zien of je inderdaad zwanger bent. Dit wordt gedaan door te kijken naar de hoeveelheid HCG bij jou in het bloed. Dit is ook wel het hormoon wat verantwoordelijk is voor de zwangerschap. Hier krijg je nog veel meer informatie die je nodig kan hebben bij het doen van een zwangerschapstest.

Waar zelftesten kopen?

We krijgen regelmatig de vraag waar je het beste heen kunt gaan voor de zelftesten. Dit maakt eigenlijk niet zo heel veel uit, de testen die je bij de apotheek kunt vinden zijn vaak namelijk hetzelfde als de testen die je in de winkels kunt vinden. Wel is het altijd even handig om wat reviews op te zoeken over de testen. Zo weet je precies of de testen het geld waar zijn of dat je ze beter links kan laten liggen. We zien dat er de laatste tijd ook steeds vaker zelftesten te vinden zijn bij de supermarkt, hier zou je dus ook even kunnen kijken. Mocht je het nu niet prettig vinden om naar de winkel te gaan dan zijn er meer dan genoeg plekken online waar je jouw bestelling kunt plaatsen bij Viata.

Medische test of een zelftest doen?

Houdt er echt rekening mee dat een zelftest nooit zo betrouwbaar zal zijn als een medische test in het ziekenhuis. Hier zijn verschillende verklaringen voor te verzinnen. Op de eerste plaats is een zelftest natuurlijk niet zo nauwkeurig als een medische test. Een test die wordt uitgevoerd door een arts zal altijd betrouwbaarder zijn dan een test die je bij een apotheek koopt. Daar komt ook nog eens bij dat een zelftest vaak vatbaarder is van externe omstandigheden. Zo kan het zijn dat je in de middag niet zwanger bent maar sochtends wel, dit heeft te maken met de hoeveelheid hormonen te zien zijn in urine. Dit maakt het wat minder makkelijk om een definitief beeld te krijgen over jouw gezondheid.

Je kunt een zelftest het beste gebruiken als een soort eerste stap. Zie het ook wel als een soort van controlemiddel. Mocht er iets geks uit de test uitkomen of mocht je positief testen dan weet je dat het tijd is om naar de huisarts te gaan. Dankzij deze zelftest zal je nooit meer voor niets bij de huisarts of bij het ziekenhuis terecht komen, je weet nu eenmaal dat er iets mis is. Dit is voor de arts ook gelijk een stuk fijner, hij of zij is beter in staat om je te helpen. Hier op de site vind je alle informatie die je maar nodig kan hebben voor het kopen en gebruiken van alle mogelijke zelftesten. Door je goed in te leven en door de juiste stappen te volgen zal je zeker weten dat je de testen op de juiste manier volgt. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om een goed resultaat te krijgen bij het testen.

Lees verder
0 geselecteerd - Verfijn selectie

Zelftesten

1 - 10 van 79 |
promo
placeholder Clearblue Digitale zwangerschapstest met Conceptie-indicator
 (0)
Clearblue Digitale zwangerschapstest met Conceptie-indicator 1 stuks

Digitale zwangerschapstest, geeft aan of u zwanger bent en het aantal weken dat u zwanger bent. Zeer nauwkeurig.

prijs apotheek: 18,35
14,68 -20%
Op voorraad
f product.view.content.addfavourite

Bestel voor 19:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 18,35

Bestel voor 19:00, morgen geleverd

promo
placeholder Clearblue Digitale zwangerschapstest met Conceptie-indicator Duopack
 (2)
Clearblue Digitale zwangerschapstest met Conceptie-indicator Duopack 2 stuks

Digitale zwangerschapstest, geeft aan of u zwanger bent en het aantal weken dat u zwanger bent. Zeer nauwkeurig.

prijs apotheek: 36,70
28,26 -23%
Op voorraad
f product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 19:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 36,70

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 19:00, morgen geleverd

placeholder Alcowise Alcoholtest
 (0)
Alcowise Alcoholtest 1 stuks

Alcoholtest voor eenmalig gebruik.

prijs apotheek: 1,99
1,79
Op voorraad
f product.view.content.addfavourite

Bestel voor 19:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 1,99

Bestel voor 19:00, morgen geleverd

placeholder Autotest HIV Zelftest
 (15)
Autotest HIV Zelftest 1 stuks

Dit onderzoek wordt gedaan met een druppel bloed, gemakkelijk te gebruiken en resultaat bekend in 15 minuten.

prijs apotheek: 29,90
26,91
Op voorraad
f product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 19:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 29,90

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 19:00, morgen geleverd

placeholder Insti HIV Zelftest
 (0)
Insti HIV Zelftest 1 stuks

Eenvoudige, snelle en discrete HIV zelftest voor eenmalig thuisgebruik. Resultaat afleesbaar binnen de 60seconden. Deze test kan uitgevoerd worden 3 weken na mogelijke besmetting.

prijs apotheek: 29,95
23,96
Op voorraad
f product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 19:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 29,95

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 19:00, morgen geleverd

placeholder Veroval Chlamydia Zelftest
 (3)
Veroval Chlamydia Zelftest 1 stuks

Zelftest voor het aantonen van een chlamydia infectie. Deze veel voorkomende SOA geeft in veel gevallen geen symptomen maar kunnen leiden tot aanhoudende urineweginfecties, gelige of etterige vaginale afscheiding, pijn tijdens geslachtsgemeenschap. Onbehandelde infecties hebben vaak onvruchtbaarheid tot gevolg en verhogen de kans op eileiderzwangerschappen en vroeggeboorten.

prijs apotheek: 20,36
18,32
Op voorraad
f product.view.content.addfavourite

Bestel voor 19:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 20,36

Bestel voor 19:00, morgen geleverd

placeholder MyTest Prostaat zelftest
 (1)
MyTest Prostaat zelftest 1 stuks

Zelftest voor de werking van de prostaat te controleren. Aanbevolen voor mannen die ouder zijn dan 50 jaar of prostaatgerelateerde klachten

prijs apotheek: 14,96
13,46
Op voorraad
f product.view.content.addfavourite

Bestel voor 19:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 14,96

Bestel voor 19:00, morgen geleverd

placeholder Clearblue Plus zwangerschapstest Duopack
 (1)
Clearblue Plus zwangerschapstest Duopack 2 stuks

Zwangerschapstest zeer makkelijk in gebruik en goed afleesbaar. Men kan tot 4 dagen vroeger testen tov andere testen en is al na 2 minuten afleesbaar.

prijs apotheek: 16,63
12,47
Op voorraad
f product.view.content.addfavourite

Bestel voor 19:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 16,63

Bestel voor 19:00, morgen geleverd

placeholder Ketostix
 (2)
Ketostix 50 stuks

Teststrips voor urine-analyse.

prijs apotheek: 7,36
6,62
Op voorraad
f product.view.content.addfavourite

Bestel voor 19:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 7,36

Bestel voor 19:00, morgen geleverd

promo
placeholder Veroval Glutenintolerantie Zelftest
 (1)
Veroval Glutenintolerantie Zelftest 1 stuks

Met deze makkelijke zelftest voor het opsporen van glutenintolerantie of Coeliakie. Zo kan je zelf nagaan of de aanhoudende maag- en darmklachten voortkomen door een glutenintolerantie.

prijs apotheek: 20,36
15,27 -25%
Op voorraad
f product.view.content.addfavourite

Bestel voor 19:00, overmorgen geleverd

prijs apotheek: 20,36

Bestel voor 19:00, overmorgen geleverd

1 - 10 van 79 |
Gedeelde ervaringen