085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
27-07-2020 | Algemeen welzijn

Zink

Geschreven door Niels

Om eiwitten op te bouwen is Zink nodig. Daarmee kan weefsel groeien en vernieuwen. Zink is ook van belang voor gezonde botten, huid, haar en het scherp houden van het geheugen. Het is ook een factor waar het gaat om de opbouw en afbraak van koolhydraten in het lichaam. Ook hoort het bij het hormoon insuline. Het helpt het afweersysteem goed te houden en draagt bij aan de vruchtbaarheid.

Bronnen voor Zink

Zink komt in verschillende producten voor. Het is vooral bekend van vlees, zuivel, bruin brood, rijst en peulvruchten. Daarnaast is het ook in vis te vinden, voornamelijk in haring. Het is belangrijk om te weten in welke mate het in deze producten is te vinden. Zo is een goed voedingspatroon op te stellen.

In welke mate is Zink nodig?

Er bestaat een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid als het om Zink gaat. Voor volwassen vrouwen betreft dit 7 milligram per dag. Voor mannen gaat het om 9 milligram per dag. Wel kan het per levensfase verschillen hoeveel nodig is.

Dagelijkse hoeveelheid

Categorie/leeftijd Dagelijkse aanbevelingen van zink (milligram)

Kinderen

 

6-11 maanden

5

1-2 jaar

5

2-5 jaar

6

6-9 jaar

7

Mannen

 

9-13 jaar

11

14-17 jaar

12

18-50 jaar

9

50-70 jaar

9

> 70 jaar

9

Vrouwen

 

9-13 jaar

8

14-17 jaar

9

18-50 jaar

7

50-70 jaar

7

> 70 jaar

7

Zwangere vrouwen

9

Vrouwen die borstvoeding geven

11

Factoren die de opname beïnvloeden

Sommige stoffen verstoren de opname van Zink in het lichaam. Dit is het geval voor fosfor. Ook kan het door voedingsvezels komen.

Welke hoeveelheid is veilig?

Er is ook een maximale veilige dosis vastgesteld. Wie 25 milligram Zink per dag binnenkrijgt, blijft veilig. Dit zou gaan om acht gebakken hamburgers op een dag. De waarde is wel een gemiddelde en er is een veilige marge in acht genomen hiervoor.

Gevolgen te veel Zink

Het komt eigenlijk niet voor dat mensen een acuut teveel aan Zink hebben. Is er een grote dosis in één keer binnen gekregen? Dan komt dit door voeding of drank die uit verzinkte blikken komt. De symptomen die hierbij horen zijn misselijkheid en buikkrampen, gevolgd door diarree en braken. Wie langdurig te veel zink inneemt, kan te maken krijgen met bloedarmoede. Ook de weerstand wordt minder.

Bovengrens voor zink

Leeftijd Veilige bovengrens voor zink (miligram per dag)

1-3 jaar

7

4-6 jaar

10

7-10 jaar

13

11-14 jaar

18

15-17 jaar

22

18 jaar en ouder

25

Gevolgen van te kort aan Zink

Lage doses zink komen voor bij zuigelingen. Die kunnen een groeiachterstand oplopen. Ook kunnen ze ondervoed raken. Daarnaast zijn problemen als slechter smaak- en reukvermogen een mogelijkheid. Ook tragere groei, huidafwijkingen en nachtblindheid komen voor.

Chemisch element

  • Symbool: Zn
  • Atoommassa: 65,38 u
  • Groep: Zinkgroep
  • Naam: Zink / Zincum
  • Periode: Periode 4
  • Kleur: Blauwgrijs

Meer informatie op:

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.