De voordelen van zinkoxide zonnecrème

Je bent waarschijnlijk te jong om je je eerste kennismaking met zinkoxide te herinneren, maar je moeder (of vader) gebruikte het waarschijnlijk als barrièrecrème om pijnlijke luieruitslag van je tere huid weg te houden. Evenzo smeerde ze het waarschijnlijk op je rozige peuterwangen om te voorkomen dat je verbrandde tijdens uitstapjes naar het strand. In feite wordt zinkoxide al heel lang gebruikt om mensen te beschermen tegen zonnestralen en voor andere doeleinden.
Wat is zinkoxide?
De chemische formule voor zinkoxide is ZnO, wat staat voor een zinkatoom en een zuurstofatoom die op hun plaats worden gehouden door een ionische binding. ZnO is een anorganische verbinding met een witte, poederachtige consistentie; het is ook onoplosbaar in H2O.
Wanneer werd het voor het eerst gebruikt?
De geschiedenis suggereert dat zinkverbindingen oorspornkelijk gebruikt werden als een plaatselijke, helende zalf en als verf. Het is echter onbekend welke samenstelling eerst gebruikt werd. De Indiase medische tekst Charaka Samhita vermeldt een zalf voor de ogen en open wonden die waarschijnlijk zinkoxide is, en men denkt dat de passage dateert van 500 voor Christus.
Waar komt het vandaan?
Zinkoxide komt van nature voor als het mineraal zinkiet, een zeldzaam element dat commercieel niet verkrijgbaar is. Zinkoxide wordt tegenwoordig meestal synthetisch geproduceerd. Er zijn talrijke gespecialiseerde methoden om ZnO te synthetiseren en te produceren. Voor industrieel gebruik wordt het massaal geproduceerd via drie hoofdprocessen: indirect proces, direct proces en nat chemisch proces.
Hoe komt ZnO in onze producten terecht?
Aangezien de verbinding zinkoxide niet in water oplosbaar is, kan het niet uit zichzelf plaatselijk worden toegepast; meestal moet het worden gecombineerd met een draagstof. Zo wordt zinkoxide meestal gemengd met actieve minerale ingrediënten, samen met inactieve ingrediënten zoals bijenwas, om producten als zonnebrandcrème te maken.
Ook worden nanodeeltjes gebruikt bij het maken van zonnefilters met titaniumdioxide en zinkoxide. Dit proces maakt het gemakkelijker om in uw huid op te nemen dan de kleverige, witte zonnecrèmes uit het verleden.
Wat zijn de belangrijkste toepassingen en voordelen van zinkoxide?
ZnO is alomtegenwoordig, en wordt gebruikt in een groot aantal producten. Producten die ervan gemaakt zijn, beschermen de huid tegen de elementen en verbeteren de eigenschappen. De techniek maakt de ingrediënten waarmee het wordt gemengd ook minder hard, waardoor het product zachter is voor de opperhuid.
Zonnebrandmiddelen die ermee zijn samengesteld zijn bijzonder handig omdat ZnO boven op de huid zit. Daar weerkaatst, verstrooit en blokkeert het schadelijke ultraviolette stralen.
De volgende consumentenproducten hebben zinkoxide in hun samenstelling:
- Cosmetica en zonnecrème
- Persoonlijke verzorgingsproducten
- Nagelproducten
- Baby lotion
- Verf
- Zeep
- Voetpoeder
- Luieruitslagzalf
Hoe goed beschermt zonnebrandcrème je huid tegen de zon?
Je huid beschermen tegen ultraviolette straling (UVR) van de zon is belangrijk voor uw gezondheid en welzijn. Als het gaat om bescherming tegen de schadelijke zonnestralen, doet zinkoxide het uitstekend omdat de eigenschappen ultraviolette (UV) lichtgolven die de aarde bereiken effectief tegenhouden.
Een andere waardevolle eigenschap van ZnO die helpt bij de bescherming tegen de zon is dat het fotostabiel is, wat betekent dat het bestand is tegen verandering in aanwezigheid van licht. Wanneer zinkoxide als ingrediënt in zonnebrandcrème wordt gebruikt, blokkeert het een bepaalde hoeveelheid stralingsenergie in UV-lichtgolven.
Hoewel er drie soorten UVR zijn, is fotobescherming tegen zowel UVA- als UVB-straling van het grootste belang.
UVB, ook bekend als verbrande stralen, is meestal waar men aan denkt als men zich met zonnebrandcrème wil beschermen. Het derde UVR dat de zon uitzendt is UVC, dat slechts in geringe mate zorgwekkend is omdat de ozonlaag het tegenhoudt voordat het de aarde bereikt. De afbraak van de ozonlaag is echter zeer zorgwekkend vanwege de bescherming die zij biedt.
Volgens onderzoekers van het National Institute of Health zendt de zon 280-320 nm UVBR en 320-400 nm UVAR uit. Deze feiten zijn veelzeggend als het gaat om de bescherming van de huid, het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Laten we er meer over leren.
UVA heeft een langere golflengte dan UVB. Deze eigenschap betekent dat de schadelijke stralen ervan dieper doordringen en de opperhuid en lederhuid van de huid beschadigen.
UVA-stralen dragen bij tot huidkanker, rimpels, problemen met de immuunsysteem-regulatie en meer. Deze gezondheidsbedreigingen zijn altijd aanwezig, zelfs als het bewolkt is en ongeacht het seizoen. Daarom raden dermatologen aan altijd zonnebrandcrème te gebruiken.
Aangezien UVA-stralen krachtig genoeg zijn om door vensterglas heen te dringen, kunnen lichtgevoelige mensen zelfs binnenshuis bescherming tegen de zon nodig hebben.
Welke huidtypes hebben het meeste baat bij dit ingrediënt?
Zonnebrandcrèmes met ZnO zijn gunstig voor alle huidtypes. Zelfs als je niet snel verbrandt, is het toch belangrijk om het te dragen. Verbranden is een onmiddellijke reactie, maar schade door de zon ontstaat in de loop der jaren en stapelt zich een leven lang op.
Hoewel huidkanker vaker voorkomt bij mensen met een lichte huidskleur, maken de schadelijke UV-stralen van de zon geen onderscheid en treffen ze ook mensen met een donkere huidskleur.
Zinkoxide is ook een uitzonderlijk effectief schild tegen de zon voor baby's en jongeren waarvan de huid nog niet zo volgroeid en ontwikkeld is als die van volwassenen.
Omdat zinkoxide zowel antimicrobieel als niet-comedogeen (niet-porieverstoppend) is, zijn zonnebrandcrèmes die het bevatten een goede keuze voor mensen met roodheid en rosacea als gevolg van een extreem gevoelige huid. De antimicrobiële eigenschappen van ZnO kunnen helpen bij het genezen van brandwonden en andere huidbeschadigingen als gevolg van zonnebrand.
ZnO versus zonnebrandcrèmes met chemische SPF-ingrediënten
Om te beginnen zal een zonnebrandcrème zonder zinkoxide de langere UVA-stralen niet blokkeren. Bovendien laat een huid met een zwakke barrière door droogte en eczeem vaak meer huidpenetratie toe. Ook laat een huid met een zwakke barrière door droogte en eczeem vaak een grotere huidpenetratie toe.
Daardoor kunnen meer chemische stoffen in de op de huid aangebrachte producten worden opgenomen. Omdat zinkoxiden bevattende zonnefilters als een barrière op het huidoppervlak liggen, worden ze niet op dezelfde manier geabsorbeerd als chemische zonnefilters.
Naast penetratie en absorptie wordt zinkoxide ook beter verdragen door mensen met een gevoeligere huid.
Zijn er ook nadelen van zinkoxide?
Chemische zonnefilters bevatten vaak ingrediënten die de poriën verstoppen en acne veroorzaken. Ingrediënten van zonnebrandcrèmes waar u op moet letten als u gevoelig bent voor acne zijn onder andere quaternium-15 (een conserveringsmiddel), Balsam of Peru geur, benzofenonen zoals oxybenzone, octocryleen en cinnamaten, om er een paar te noemen.
Een van de voordelen van zinkoxide die belangrijk zijn voor acnegevoeligen is dat het niet-comedogeen is. Kortom, het is olievrij en verstopt de poriën niet.
Zinkoxide en titaniumdioxide, een ander populair type zonnebrandcrème, hebben ook het voordeel dat ze niet irriterend en niet-allergeen zijn.
Voor donkere huidtypes kan het een uitdaging zijn om een product te vinden dat zinkoxide bevat en dat zich goed op de huid smeert zonder een grijzige tint achter te laten, maar de formules worden steeds beter. Voor de rest is er geen reden om zinkoxide niet te gebruiken als bescherming tegen de zon!
Zinkoxide zit in allerlei producten zoals cosmetica, verf, zeep en nagelproducten. Een belangrijke toepassing van deze stof is de minerale filter in zonnecrèmes, waar deze je huid beschermt tegen UVA en UVB-stralen. Zonnecrèmes met zinkoxide zijn soms moeilijker uit te smeren en laten een witte waas achter, maar de verhoogde bescherming is van grotere waarde. Bovendien worden de producten steeds verbeterd en zijn deze nadelen niet meer zo groot als vroeger.
Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.