Zó pak je voornemens aan, het voorbeeld van Anouk

Een gezonde levensstijl, dat was mijn grootste uitdaging voor 2016. Ik wou me fit voelen, fit zijn en gezond eten en leven. En jawel, het is me gelukt! Ik zit boordevol energie en ken zeer weinig het gevoel van vermoeidheid. Ik ben dit jaar ook geen enkele dag ziek geweest, zelfs geen verkoudheid of hoofdpijn.
Anouk van Viata heeft een levensstijl om jaloers op te zijn.
Een gezonde levensstijl, dat was mijn grootste uitdaging voor 2016. Ik wou me fit voelen, fit zijn en gezond eten en leven. En jawel, het is me gelukt! Ik zit boordevol energie en ken zeer weinig het gevoel van vermoeidheid. Ik ben dit jaar ook geen enkele dag ziek geweest, zelfs geen verkoudheid of hoofdpijn. Én straffer nog, het is ooh zó simpel om een gezonde levensstijl aan te houden! Benieuwd hoe ik dat bereikt heb?
Een gezonde levensstijl heeft twee belangrijke aspecten: in de eerste plaats is gezond eten zeer belangrijk, maar daarbij komt natuurlijk ook een goede beweging bij kijken. Momenteel sta ik elke dag in de fitness! Jawel, elke dag! Ik heb een aangepast trainingsschema zodat ik krachttraining op de juiste manier kan combineren met cardio. Zo ben ik gefocust op het opbouwen van een mooie spiermassa, maar daarnaast ook om een zeer goede conditie op te bouwen. Mijn doel was om in 2016 vlotjes de 10km uit te joggen, en jawel dat is me gelukt ook. Ik vertel met trots dat ik 10km loop zonder wandelpauzes. En om er nog een schepje boven op te doen, heb ik deelgenomen aan een obstacle run van 10km, en ook deze liep ik vlot uit.
Om intensief te sporten heb je natuurlijk ook aangepaste voeding nodig. Om een mooie spiermassa op te bouwen en mijn spieren de juiste voeding te geven, pas ik mijn voedsel aan om er de juiste energie en voedingsstoffen uit te halen.
Hoe doe ik dat? Ik eet veel eiwitrijk voedsel, ik begin de dag meestal met een stevig maar gezond ontbijt zoals havermout met wheypoeder, rozijnen en een kiwi. Verder behoren kip, kalkoen en vis bijvoorbeeld tot eiwitrijk voedsel. En af en toe eens een goeie biefstuk. Qua groenten zijn het dan vooral de ‘groene groenten’ zoals bonen, broccoli, erwten, asperges,... maar andere zijn ook zeker goed. Voor de tussendoortjes: rijstkoeken, maiskoeken, proteïnerepen, protëinepannenkoeken, Griekse yoghurt, rood fruit en blauwe bessen. Ook uit noten haal je veel eiwitten zoals cashewnoten, pistachenoten, pinda’s,… Ik probeer toch 5-6 dagen per week dit voedingsschema aan te houden, maar in het weekend mag er al wel eens gezondigd worden. De boog kan niet altijd gespannen staan.
Waarom eiwitten? Eiwitten behoren tot de zogenaamde macronutriënten. Deze heeft ons lichaam in relatief grote hoeveelheden nodig om te bewegen, groeien en voor het functioneren van onze organen. Veel mensen denken dat eiwitten enkel goed zijn voor spierbouw en spierherstel, wat werkelijk ook zo is. Maar verder zijn eiwitten ook relevant in een dieet, deze zorgen namelijk voor een toename van je stofwisseling. Eiwitten worden traag opgenomen door ons lichaam, de stofwisseling moet harder werken waardoor het dus helpt om af te vallen. Let wel op, je gaat niet afvallen van enkel een eiwitrijk dieet te volgen, je moet natuurlijk ook voldoende lichaamsbeweging hebben zodat je lichaam je vetmassa gaat omzetten in spiermassa.
Aanvullend daarop ben ik trouwe klant van Performance. Zo vul ik mijn voeding aan met eiwitshakes, proteïnebars, aminozuren, etc. Waarom? Intensief trainen vraagt om extra eiwitten. Aminozuren vormen het hoofdbestanddeel van een eiwit, en aangezien het lichaam deze niet zelf kan aanmaken, is het heel belangrijk om deze uit voeding of supplementen te halen, zéker bij krachttrainingen. Bovendien zijn eiwitten enorm belangrijk voor de groei en de gezondheid van je spieren. Daarom gebruik ik aminozuren van Performance omdat deze ervoor zorgen dat spieren sneller en beter herstellen. Maar sterker nog, ze gaan ook spierafbraak tegen. Dat resulteert dan in een toename van spiermassa.
Mijn voornemens van 2016: dubbel check! Dat vraagt voor nieuwe uitdagingen in 2017. Mijn grootste uitdaging die ik wil bereiken in 2017? Dat is om de sterkste vrouw van het jaar te worden in de fitness waar ik momenteel intensief train. In 2016 werd ik derde, een mooie motivatie om in 2017 als eerste te eindigen. Daarnaast heb ik nog een totaal ander voornemen voor 2017, eindelijk stoppen met nagelbijten!
Met mijn voornemens van 2016 heb ik voldoende bewezen dat ik karakter heb, mijn voornemens voor 2017 zullen daarom ook geen probleem voor mij zijn.
Groetjes,
Anouk, je online apotheekassistente
Ps, ben je benieuwd naar hoe Priscilla van Viata een jaar door Australië heeft gereisd?
Lees dan zeker de blog van Priscilla!!
Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.