Mag je in de zon komen als je antibiotica inneemt?

Wist je dat bepaalde soorten antibiotica niet goed samengaan met de zon? Je kan dan hevige huidirritaties of zelfs blaren krijgen. Dit is niet het geval bij alle antibiotica. Lees hier waarom je huid zo reageert, bij welke types antibiotica je moet opletten voor de zon en hoe je je het beste kunt beschermen.
Waarom gaan sommige antibiotica niet goed samen met de zon?
Bepaalde antibiotica kunnen een huidreactie uitlokken wanneer je in contact komt met zonlicht. Deze specifieke groep van antibiotica trekken immers in je huidcellen en absorberen daar uv-straling. Daarna wordt deze omgezet in zuurstof, waardoor er een teveel aan zuurstof in je huidcellen is. Dit kan als gevolg hebben dat deze cellen afsterven. Hierdoor kan je huid een hevige reactie vertonen in de vorm van pijnlijke blaren. Daarnaast is je huid ook gevoeliger voor infecties omdat de combinatie van zonlicht en het antibioticum zorgt voor een verhoogde aanmaak van ontstekingscellen. Deze gevolgen van blootstelling aan zonlicht gelden voor alle huidtypes. Wie normaal niet snel verbrand, zal dus net zoals mensen met een gevoelige huid moeten oppassen als hij/zij dit soort antibiotica neemt.
Welke antibiotica gaan niet goed samen met de zon?
Door bepaalde soorten antibiotica kan je dus ernstige huidreacties krijgen bij contact met de zon. Dit is niet zo voor alle antibiotica. Er zijn veel verschillende soorten die elk een specifieke bacterie bestrijden. Voor een blaasontsteking kan je dus een ander antibioticum voorgeschreven krijgen dan voor een longontsteking. In de onderstaande tabel vind je een overzicht met enkele voorbeelden van antibiotica die niet goed samengaan met de zon en antibiotica waarmee je zonder problemen in de zon kan komen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, dus kijk steeds de bijsluiter na van de antibiotica die je inneemt!
Vermijd zonlicht | Algemeen geen problemen met zonlicht |
|
|
De beste zonbescherming wanneer je antibiotica inneemt
Wanneer je antibiotica inneemt die een huidreactie kan uitlokken in combinatie met zonlicht, kan je de zon beter zo veel mogelijk vermijden. Blijf zeker tussen 12u en 15u binnen, want dan schijnt de zon het felst. Daarnaast kan je ook beter even niet onder de zonnebank gaan. Als je toch naar buiten moet, draag dan beschermende, eventueel uv-werende kleding en gebruik een zonnecrème met minstens factor 30, ook al is het bewolkt. Als je op reis gaat of door je werk veel in de zon moet zijn, kan je je opties bespreken met je huisarts.
Wanneer is het terug veilig om in de zon te komen?
Ook na de afloop van je antibioticakuur kan deze medicatie nog in je lichaam blijven zitten. Afhankelijk van de antibiotica die je nam, kan deze periode langer of korter zijn. Over het algemeen gaat het over een vijftal dagen. Om zeker te zijn, kan je ook altijd de bijsluiter lezen of advies aan je arts vragen.
Met bepaalde antibiotica moet je oppassen als je in de zon komt, want dit kan tot ernstige huidreacties leiden. Dit is niet zo voor alle antibiotica, maar om zeker te zijn lees je best de bijsluiter. Als je een van de antibiotica-soorten inneemt die niet samengaan met zonlicht, probeer dan de zon zoveel mogelijk te vermijden. Als je toch buiten moet zijn, draag dan beschermende kleding en smeer je altijd goed in. Een vijftal dagen na het einde van de antibioticakuur kan je terug in de zon komen. Vraag bij twijfel altijd advies aan je arts.
Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.