De impact van zonnecrème op het milieu

Het zal niemand verbazen dat het gebruik van zonnecrème een van de belangrijkste tips voor de veiligheid in de zon is. Hoe belangrijk deze producten ook zijn voor je veiligheid in de zon, uit studies blijkt nu dat de ingrediënten van zonnebrandmiddelen een bedreiging vormen voor het milieu. Lees verder en ontdek hoe ons gebruik van zonnebrandcrème een invloed kan hebben op onze koraalriffen, oceanen en andere milieuschade en wat we eraan kunnen doen.
Als je graag in de zon bent, weet je ongetwijfeld dat bescherming tegen de zon noodzakelijk is. Nu de zomer voor de deur staat, is men zich meer bewust van het belang van zonnebrandcrème. Nu weten we echter dat het gebruik van zonnebrandcrème het hele jaar door van cruciaal belang is. De huid beschermen is één ding, maar aandacht besteden aan de veiligheid van het milieu is iets anders.
Het gebruik van zonnecrème
Blootgestelde huid in de zon loopt het risico ultraviolette stralen (UV) op te nemen die op lange termijn verschillende schade kunnen veroorzaken, zoals huidkanker. Zonnebrandcrèmes dienen als cruciale zonbeschermingsmiddelen. Ze helpen een barrière te vormen tegen UV-filters die huidkanker, zonnebrand en andere schade veroorzaken. Om huidkanker te voorkomen en UV-filters te verzekeren, is het dragen van zonnebrandcrème een gemakkelijke en succesvolle remedie tegen de ergste zonnestralen.
In de wereld van vandaag bestaan verschillende producten. In de loop der jaren hebben we een toename van zonnebrandmiddelen op de markt gezien van verschillende merken en bedrijven. Deze variëren van chemische zonnefilters tot minerale zonnefilters. Deze producten bevatten verschillende zonwerende ingrediënten die voorkomen dat UVA- en UVB-stralen de huid beschadigen. Fabrikanten van zonnebrandmiddelen gebruiken UV-absorberende ingrediënten om te voorkomen dat UV-stralen de huid binnendringen.
De globale markt
Als we kijken naar de behoefte aan zonnebrandmiddelen in verschillende delen van de wereld, is het geen verrassing dat de markt voor zonnebrandmiddelen groot is. Veel mensen gebruiken elke dag een zonnebrandmiddel, van minerale of fysische zonnebrandmiddelen tot chemische zonnebrandmiddelen, door toevoeging van zonnebrandmiddelen in onze make-up en huidverzorging.
Volgens onderzoek werd de wereldwijde markt voor zonverzorgingsproducten in 2019 geschat op 13,03 miljard dollar. Onderzoekers verwachten dat dit aantal zal stijgen tot 16,84 miljard dollar in 2027. Met de grote vraag naar zonnebrandmiddelen om huidschade te voorkomen, een groter bewustzijn en een opwarmend klimaat is het geen verrassing dat dit aantal zal blijven groeien. Meer gebruik betekent natuurlijk meer aankopen. Als er meer zonnebrandmiddelen nodig zijn, moeten eerder gebruikte producten worden vervangen door nieuwe.
Schadelijke ingrediënten
Actieve ingrediënten als oxybenzone en octinoxaat, met name in een chemische zonnebrandcrème, zorgen voor vervuiling van de zonnebrandcrème. Dit leidt tot de manier waarop zonnebrandmiddelen het leven in de zeeën aantasten. Wetenschappelijk bewijs toont aan dat jaarlijks 14.000 ton zonnebrandcrème in de oceaan spoelt.
Deze zonnebrandmiddelen tasten het zeeleven aan en veroorzaken het verbleken van koralen, een probleem dat steeds meer aandacht krijgt. Om de schadelijke effecten van zonnebrandmiddelen te begrijpen, is het ook belangrijk om de soorten zonnebrandmiddelen en de actieve ingrediënten die ervoor zorgen dat onze zonnebrandmiddelen doeltreffend werken, te begrijpen.
Het effect van zonnecrème op het milieu
Je vraagt je misschien af: "Hoe kan zonnebrandcrème slecht zijn voor de planeet?". Het wordt steeds belangrijker dat mensen begrijpen welke gevolgen hun productkeuzes voor het milieu hebben.
Verontreiniging door zonnebrandmiddelen tast zee-organismen en koraalriffen aan, waardoor de natuurlijke orde aanzienlijk wordt verstoord. U vraagt zich misschien af hoe uw product in de oceaan terecht kan komen. Een van de meest directe methoden is zwemmen. Mensen genieten van stranddagen, waarbij vaak in het water wordt gezwommen. Bij deze activiteit spoelen producten van uw gezicht en lichaam af en komen zo in het water terecht.
Naast deze directe impact hebben deze producten ook invloed op zeedieren via waterzuiveringsinstallaties. Via deze indirecte route, nadat consumenten de producten thuis hebben afgewassen, stromen de chemicaliën naar deze installaties en komen in de oceaan terecht. Om het effect van deze chemicaliën volledig te begrijpen, zullen we drie belangrijke manieren onderzoeken waarop deze ingrediënten en producten het milieu beïnvloeden:
Bleken van het koraal
Een studie uit 2008 onderzocht hoe zonnecrèmes koraalriffen aantasten. Onderzoekers bevestigden dat bepaalde ingrediënten leiden tot koraalverbleking, wat een oproep is voor rif-veilige producten en ingrediënten. Oxybenzone en octinoxaat zijn de twee belangrijkste veroorzakers van schade aan koraalriffen.
Oxybenzone beschadigt het DNA van koralen wanneer het in contact komt met koraalriffen. Deze chemische stof verstoort het skelet endocrien van elke planula, en de schade doodt uiteindelijk deze koraal nakomelingen.
Behalve de nakomelingen, tasten de chemicaliën ook de volwassen koralen aan. Oxybenzone maakt het water rond koraalriffen giftig. Dit veroorzaakt stress bij de symbiotische partners - algen - die koralen hun heldere kleuren geven. Hierdoor ontstaan virusinfecties in de algen, waardoor de relatie tussen de koralen en de algen wordt verstoord. Als de koralen de algen afstoten, worden ze wit. Dit zet het bleekproces in gang.
Het bleken van koraalriffen tast niet alleen hun esthetische waarde aan, maar ook hun functioneren. Koraalriffen worden dan vatbaar voor diverse ziekten, die uiteindelijk tot de dood leiden.
Naast de aandacht voor Oxybenzone blijkt uit onderzoek ook dat nanodeeltjes van zinkoxide koraalverbleking veroorzaken. Dit wekt bezorgdheid over producten die als rif-vriendelijk worden geëtiketteerd.
Koraalriffen zijn het beschermen waard
Als je niet bekend bent met het belang van koraalriffen: ze dienen meerdere doelen. Koralen beschermen kustlijnen tegen stormen, golven en erosie. Dit voorkomt verlies van levens en schade aan eigendommen.
Daarnaast zijn koralen ook complexe ecosystemen die een habitat vormen voor vissen en andere waterorganismen. Ze zorgen voor voedsel voor miljoenen mensen, werkgelegenheid en nieuwe medicijnen.
Naast deze vervuiling hebben ook factoren als klimaatverandering invloed op de koraalriffen. Als gevolg daarvan hebben koraalriffen bescherming nodig, waardoor er behoefte is aan rif-vriendelijke producten.
Zeeleven
Naast het aantasten van koralen beschadigen chemicaliën ook vissen, zee-egels en andere waterorganismen. Naast de schade aan het koraal heeft dit plaatsen als Hawaï ertoe aangezet producten met Oxybenzone te verbieden.
Hoge concentraties zonnebrandchemicaliën in het lichaam van waterdieren hebben schadelijke gevolgen. Deze chemicaliën tasten embryo's en larven van vissen aan. Wanneer de riffen door verbleking afsterven, beginnen de zeepopulaties die deze gebieden bewonen, terug te lopen. Op lange termijn verstoort dit de ecosystemen en tast het de natuurlijke orde der dingen in het milieu aan.
Plastic afval
Er moet ook worden ingezoomd op plastic verpakkingen in de zonnebrandmiddelenindustrie. Veel producten worden geleverd in plastic tubes die een overlast vormen voor het milieu. Wanneer consumenten regelmatig producten kopen die in plastic verpakkingen zitten, geeft dat aanleiding tot bezorgdheid over vervuiling.
Al vanaf de productie heeft plastic intensieve effecten. Aan het eind van hun levenscyclus belanden deze artikelen vaak op stortplaatsen of in waterlichamen. Met de wetenschap dat het jaren duurt voordat plastic is afgebroken, is het geen verrassing dat het verschrikkelijk is voor het milieu. Gelukkig schakelen veel bewuste bedrijven nu over op milieuvriendelijke verpakkingsalternatieven zoals aluminium blikjes. Er zijn ook biologisch afbreekbare verpakkingsopties zoals tubes en kartonnen verpakkingen.
Maatregelen ter bescherming tegen de zon zijn belangrijk. Het is echter ook belangrijk om de milieueffecten van zonnebrandmiddelen aan te pakken. Bij de keuze van de te kopen producten wordt de verantwoordelijkheid gelegd om producten te kiezen die niet schadelijk zijn voor koraalriffen en het milieu. Het is ook een oproep aan merken en fabrikanten om over te schakelen op milieuvriendelijkere opties.
Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.