Heeft zonnecrème invloed op de vitamine D-productie?

In de wintermaanden lopen we meer risico op een tekort aan vitamine D. Dat kan allerlei gezondheidsproblemen met zich meebrengen en kan je dus beter vermijden. Je kan vitamine D opnemen via je huid door de zon, maar tegelijkertijd moet je je huid ook beschermen tegen te veel blootstelling aan zonlicht. Lees hier alles over vitamine D en of het gebruik van zonnecrème hier een effect op heeft.
Waarom heb je vitamine D nodig?
We hebben allemaal vitamine D nodig. Het stimuleert de botgroei, en zonder vitamine D lopen we een groot risico op aandoeningen als osteoporose. Vitamine D geeft ook een belangrijke impuls aan het immuunsysteem, en sommigen in de medische wereld geloven dat het kan helpen een aantal ziekten te voorkomen, terwijl een tekort aan D allerlei kwalen kan veroorzaken.
De ultraviolette B-stralen (UVB) van de zon interageren met een eiwit genaamd 7-DHC in de huid en zetten dit om in vitamine D3, de actieve vorm van vitamine D.
Het probleem is dat te veel mensen denken dat het gebruik van zonnebrandcrème en andere vormen van zonbescherming leidt tot een tekort aan vitamine D, en dat de beste manier om voldoende vitamine binnen te krijgen onbeschermde blootstelling aan de zon is. Maar dat kan tot heel andere problemen leiden.
Voordelen van vitamine D en risico's van D-tekort
Vitamine D helpt je botten sterk te houden door het calciumgehalte te regelen. Het aanhouden van voldoende hoeveelheden van de vitamine is essentieel voor de gezondheid van je botten. Mensen met een tekort aan de vitamine kunnen symptomen krijgen als spierpijn, spierzwakte en pijn aan de botten. In ernstige gevallen kan een tekort, doordat het de calciumabsorptie vermindert, leiden tot een tragere groei, botverweking en een verzwakte botstructuur, waardoor het risico op misvormingen van het skelet, osteoporose en breuken toeneemt.
"Uit studies is nooit gebleken dat dagelijks gebruik van zonnebrandcrème leidt tot vitamine D-tekort. In feite kunnen mensen die dagelijks een zonnebrandmiddel gebruiken hun vitamine D-niveau op peil houden."
De laatste jaren zijn de beweringen over vitamine D verdergegaan. Sommige voorstanders veronderstellen dat het alles doet, van het verminderen van kankersterfte en hartziekten tot het remmen van diabetes type 1 en reumatoïde artritis. Deze suggesties zijn echter alleen gebaseerd op observationele studies. Dit betekent dat de onderzoekers hebben waargenomen dat mensen met voldoende vitamine D een lagere incidentie van en/of sterfte aan deze ziekten hebben, maar niet dat vitamine D de reden is dat ze lager zijn. Hoewel observationele studies een goed uitgangspunt kunnen zijn, zijn ze geen bewijs of basis voor medische aanbevelingen.
Voordelen van zonbescherming en risico's van blootstelling aan de zon
Daarentegen is er overweldigend bewijs voor de vele voordelen van zonbescherming. Gecontroleerde studies hebben aangetoond dat regelmatig gebruik van een SPF 30 of hoger met een breed spectrum zonnefilter de kans op het ontwikkelen van plaveiselcelcarcinoom met ongeveer 40 procent, melanoom met 50 procent en vroegtijdige huidveroudering met 24 procent vermindert.
Het is op moleculair niveau bewezen dat het ultraviolette (UV) licht van de zon het cellulaire DNA van de huid beschadigt, waardoor genetische mutaties ontstaan die tot huidkanker kunnen leiden. Zonlicht kan gezien worden als een bewezen kankerverwekkende stof voor de mens, met studies die het in verband brengen met ongeveer 90 procent van de niet-melanome huidkankers en ongeveer 86 procent van de melanomen, net zoals met vroegtijdige huidveroudering. Bovendien schaadt UV-straling de ogen en kan cataract, ooglidkanker en andere oculaire huidkankers, waaronder melanomen, veroorzaken.
Kortom, onbeschermde blootstelling aan de zon brengt je in gevaar voor een aantal aandoeningen die je huid blijvend kunnen beschadigen, je kunnen verminken en soms zelfs dodelijk kunnen zijn. Regelmatig gebruik van zonbescherming kan dit alles voorkomen.
Leidt het gebruik van een zonnescherm tot een tekort aan vitamine D?
Zonnebrandcrèmes met een hoge beschermingsfactor zijn ontworpen om het grootste deel van de UVB-straling van de zon uit te filteren, omdat UVB-schade de belangrijkste oorzaak van zonnebrand is en tot huidkanker kan leiden. UVB-golflengten zijn toevallig de specifieke golflengten die de productie van vitamine D in de huid op gang brengen. Uit klinische studies is echter nooit gebleken dat dagelijks gebruik van zonnebrandcrème leidt tot vitamine D-tekort. In feite blijkt uit de meeste studies dat mensen die dagelijks een zonnebrandmiddel gebruiken, hun vitamine D-niveau op peil kunnen houden.
Een van de verklaringen hiervoor kan zijn dat, ongeacht hoeveel zonnebrandcrème je gebruikt of hoe hoog de SPF is, een deel van de UV-stralen van de zon je huid bereikt. Een SPF 15 filtert 93% van de UVB-stralen, SPF 30 houdt 97% tegen en SPF 50 98%. Hierdoor bereikt 2 tot 7 procent van de UVB-stralen uw huid, zelfs met zonnebrandmiddelen met een hoge SPF. En dat is als je ze perfect gebruikt.
Je hoort regelmatig dat zonlicht belangrijk is voor het voldoende opnemen van vitamine D. Daarnaast moet je ook je huid beschermen tegen zonlicht om de kans op veroudering en huidkanker te verminderen. Men denkt wel eens dat het gebruik van zonnecrème het opnemen van vitamine D belemmert, maar dat blijkt uit meerdere studies niet het geval te zijn. Blijf dus vooral je huid beschermen tegen de zon wanneer je naar buiten gaat.
Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.