085/016 08 96

Ma - Vr9u - 18u

Momenteel niet bereikbaar
02-03-2023 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Waarom je lippen ook zonbescherming nodig hebben

Geschreven door Niels lippen lipverzorging zonnebescherming

Je zal online talloze artikels en bronnen vinden over zonnecrème voor de huid en zelfs ook voor de haren. Een vaak vergeten deel dat ook beschermd moet worden, zijn je lippen. Ook deze zijn onderdeel van je huid en kunnen verbranden bij blootstelling aan uv-stralen. Gelukkig bestaan er producten die je lippen optimaal kunnen weren tegen de zon. Lees hier waarom je lippen zonbescherming nodig hebben en welke producten het beste zijn.

Waarom je lippen beschermen tegen de zon?

De huid van je lippen is veel dunner dan die van de rest van je gezicht, net zoals de huid rond de ogen. Dit is zichtbaar, aangezien de rode kleur van je lippen te wijten is aan de kleur van het bloed dat doorschijnt. Je lippen worden dan ook roder bij een fysieke inspanning of krijgen een blauwe tint wanneer je bloed te weinig zuurstof heeft.

Waarom je lippen gevoeliger zijn voor de zon kan niet enkel verklaard worden door de dikte van de opperhuid, maar ze bevatten ook heel weinig melanine. Er zit wel een kleine hoeveelheid melanine in, wat ook de reden is dat donkere mensen ook donkerdere lippen hebben. Het is wel sowieso veel minder dan in de rest van het gezicht.

Ten slotte hebben lippen ook geen haarfollikels, geen zweetklieren en heel weinig talgklieren. Dit zijn allemaal onderdelen van je huid die ervoor zorgen dat je een beschermende laag hebt die vochtverlies tegengaat. De afwezigheid ervan heeft niets te maken met verbranden, maar verklaart wel waarom je lippen zo snel uitdrogen.

Als je al deze factoren in acht neemt, is het dus logisch dat je lippen zonnecrème nodig hebben. Ze hebben immers minder natuurlijke weerstand tegen de zon. Je lippen blijven wel nog steeds onderdeel van je huid, wat dus ook betekent dat de schadelijke effecten van uv-stralen hetzelfde zijn. Dit houdt ook in dat verbrande lippen de kans op huidkanker kan verhogen.

Hoe herken je verbrande lippen?

zonnecrème lippen zonbeschermingWe weten allemaal hoe de huid er uit ziet als deze verbrand is door de zon: een rode kleur, een pijnlijk en brandend gevoel en schilfers. In ernstige gevallen kunnen zelfs blaren ontstaan. Verbrande lippen zien er helemaal anders uit. Ze worden niet rood en gevoelig. De mogelijke symptomen van verbrande lippen zijn:

  • Uitdroging
  • Pijnlijk en geïrriteerd
  • Snelle schilfering

Aangezien dit sterk gelijkt op uitgedroogde lippen door dehydratatie, weten veel mensen niet dat hun lippen eigenlijk verbrand zijn. Denk er dus aan dat wanneer de textuur van je lippen verandert nadat je in de zon bent geweest, je lippen waarschijnlijk verbrand zijn. Dit wil je zo veel mogelijk vermijden, want het kan op lange termijn leiden tot veroudering van de huid rond de mond en huidkanker.

Kan je gewone zonnecrème gebruiken voor de lippen?

Net zoals bij de rest van je gezicht, hangt de mate van blootstelling aan uv-stralen af van factoren zoals je werkomgeving, de grootte van je lippen en hoeveel je buiten bent. Daarom heeft niet iedereen een apart zonneproduct nodig voor de lippen. Aangezien je lippen ook uit huid bestaan, werken zonnecrèmes er evengoed op. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Afhankelijk van het type zonnecrème, kan het product je lippen uitdrogen. Daarnaast kan een minerale zonnefilter een witte waas achterlaten en de meeste zonnecrèmes hebben nu eenmaal geen aangename textuur en smaak. Je likt immer regelmatig onbewust aan je lippen. Het is niet per se schadelijk om kleine hoeveelheden zonnecrème op te likken, kan je dit beter vermijden. Dat gezegd zijnde, als je eens geen lippenproduct bij de hand hebt kan gewone zonnecrème wel een goed alternatief zijn. 

Welke zonnecrème kies ik voor mijn lippen?

Gespecialiseerde zonnecrèmes voor de lippen zijn meestal in de vorm van een lippenbalsem of een vloeibare crème. De meesten hebben een SPF van 15, maar je kan altijd beter een nemen met SPF 30. SPF 15 biedt slechts bescherming tegen 93% van de uv-stralen, terwijl SPF 30 97% van de uv-stralen blokkeert. Dit is een erg groot verschil, dus ga steeds op zoek naar SPF 30.

Verbrande lippen behandelen

Ben je je zonnecrème vergeten en zijn je lippen toch verbrand? Dan kan je een zacht washandje in ijswater onderdompelen en op je lippen leggen. Je kunt ook 100% aloë vera of een andere vochtinbrengende crème gebruiken om de genezing te versnellen. Ontstekingsremmende medicijnen die zonder voorschrift verkrijgbaar zijn, helpen tegen de pijn. Een milde zonnebrand duurt 3-5 dagen. Als het niet beter wordt, maak dan een afspraak bij je dokter.

 

Je lippen zijn veel gevoeliger voor schade van de zon en hebben dus een goede bescherming nodig. Toch vergeet men vaak deze plek in te smeren of weten niet dat de lippen verbranden. Als je lippen extra droog aanvoelen en pijn doen, zijn ze waarschijnlijk verbrand. Om dit te voorkomen kan je er gewone zonnecrème opsmeren of een speciale lippenbalsem met zonnefilter gebruiken.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.