085/016 08 96

Ma - Vr9u - 18u

Momenteel niet bereikbaar
02-03-2023 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Bescherm je haar tegen de zon met zonnecrème

Als je je huid wil beschermen tegen de schadelijke lange én korte termijn-effecten van de zon, dan is het belangrijk dat je geen enkele plek over slaat. De hoofdhuid is een vaak vergeten plekje bij het insmeren, maar kan even goed verbranden. Daarnaast lijden ook je haren onder blootstelling aan uv-stralen. Lees hier alles over zonnecrème voor haar en ontdek hoe je de beste producten uitkiest. 

Wat is zonnecrème voor je haar?

Bij zonnecrème stellen we ons al snel een dikke, vette crème voor. Voor de haren nemen deze producten een iets andere vorm aan, maar ze dienen eveneens als bescherming tegen schade van uv-stralen. Meestal zijn het minder vette producten in de vorm van een spray of poeder in plaats van een lotion. Sommige zonnecrèmes voor haar beschermen ook meteen je hoofdhuid tegen verbranden. 

Er is wel een belangrijk verschil tussen zonnecrème voor je huid en zonnecrème voor het haar. Omdat je haar op een andere manier beschermt moet worden, gelden er andere reguleringen rond deze producten. Het doel is hier om fysieke schade tegen te houden, zoals droogheid, verlies van pigment en verlies van dikte. Het gaat dan om antioxidanten die vrije radicalen neutraliseren en werken als een uv-barrière. Tegelijkertijd zorgen hydraterende oliën ervoor dat de uitgedroogde haren soepel blijven. 

5 redenen om je haar te beschermen tegen de zon

De schade van de zon aan je huid kan ernstige gevolgen hebben, zoals huidkanker. Je haren verbranden niet zoals de huid, maar toch zijn er een aantal goede argumenten om ook dit deel van je lichaam te weren tegen uv-stralen.

1.    Tegengaan van droogheid

De zon droogt niet alleen je huid, maar ook de haren uit. Wanneer je haren droger zijn dan normaal, zullen zo ook brozer worden. Hierdoor zullen ze sneller afbreken bij het kammen, het samenbinden met een elastiekje of tijdens het gebruiken van hitte tijdens styling.

UVB-stralen zorgen voor het verlies van belangrijke eiwitten in de haren. UVA-stralen is daarentegen verantwoordelijk voor veranderingen in kleur. Wanneer de buitenkant van het haar verdunt, zullen de haren minder goed bestand zijn tegen wrijving en verdere blootstelling aan uv-stralen en dus sneller breken.

zonnecrème haar haarkleurDe droogheid is nog sterker wanneer je haren ook nog eens nat worden tijdens het zwemmen, al gaat het om zout, gewoon of chloor-water. Als je dus van plan bent om een duik te nemen in de zon, gebruik dan altijd een beschermende laag om uitdrogen te beperken. Wie regelmatig gaat zwemmen, kan ook best een haarverzorgingsroutine gebruiken na het zwemmen.

2.    Verkleuring beperken

De zon zal je haar altijd in een bepaalde mate verkleuren, of je nu gekleurd of natuurlijk haar hebt. Vooral lichtere haartypes zijn hier gevoelig aan. Als je dus geen doffere kleur wilt in de zomer, kan je je haren best beschermen met een hoofddeksel of een goed haarproduct dat hiervoor dient.

3.    Vroegtijdig grijs worden voorkomen

Je haren worden uiteindelijk uit zichzelf grijs en dit is een volledig natuurlijk proces. Wie liever zijn of haar haarkleur zo lang mogelijk behoudt, kan wel iets doen om dit proces te vertragen. Door consistent je haar te beschermen met een goede zonnecrème, zullen je haren minder snel grijs worden. Uv-straling kan oxidatieve stress triggeren in de hoofdhuid en haren, wat tot vroegtijdig grijs worden kan leiden. 

4.    Gespleten punten verminderen.

Bij het groeien van je haar zullen de punten onvermijdelijk gaan splijten. Bij sommige mensen gebeurt dit sneller dan bij anderen. Om je haar glanzend en dik te houden, kan je best je voorzorgen nemen om dit zo veel mogelijk te vermijden. Door blootstelling aan de zon, kunnen de haarcuticula beschadigd raken. Dit veroorzaakt dan gespleten punten. Dit ziet er niet alleen een beetje onverzorgd uit, je haar zal dan ook nog sneller beschadigd raken dan voorheen. 

5.    Je hoofdhuid verbrandt ook 

Zoals al enkele keren werd aangehaald in dit artikel, kan ook je hoofdhuid verbranden wanneer je in de zon komt. Het is niet evident om de blote hoofdhuid in te smeren met gewone zonnecrème, aangezien dit de haren erg vettig zou maken. Gelukkig bestaan er meer dan genoeg opties die niet alleen de hoofdhuid beschermen, maar ook de haren. Ga dus op zoek naar haarproducten die vermelden dat ze ook een filter bieden voor de huid. Als je geen apart product hiervoor wil kopen, werkt gewone zonnecrème natuurlijk ook.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.