085/016 08 96

Ma - Vr9u - 18u

Momenteel niet bereikbaar
16-03-2023 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Zonnecrème voor op safari: de beste keuze

Geschreven door Niels zonnecrème safari vakantie

Zuid-Afrika staat bekend om haar prachtige zonnige weer, dat de ideale omgeving biedt om met je gezin van het buitenleven te genieten, of zelfs op safari te gaan! Maar de zon kan gevaarlijk zijn voor uw huid en uw gezondheid als u niet de nodige voorzorgsmaatregelen neemt. Huidkanker treft jaarlijks duizenden mensen. Uitgebreide blootstelling aan de zon zonder de juiste bescherming kan ook leiden tot huidbeschadiging en huidveroudering. Lees hier hoe je je huid het beste beschermd en hoe je een geschikte zonnecrème uitkiest.

De ideale zonbescherming voor op safari bestaat uit een ultravoedende lippenbalsem (SPF15); een outdoor- en sportzonnebrandcrème (SPF50) die waterbestendig is en ideaal voor bescherming tijdens activiteiten zoals lange wandelingen; een vochtinbrengende zonnebrandcrème die niet alleen bescherming tegen de zon biedt, maar je huid ook hydrateert. 

Om de beste zonnebrandcrème te kiezen, moet je weten welke SPF voor jou het meest geschikt is en het verschil begrijpen tussen UVA en UVB.

SPF is een acroniem voor Sun Protection Factor. Het is de wereldwijde standaard voor het meten van de doeltreffendheid van een zonnebrandcrème tegen UVB-stralen. Om te bepalen hoe lang uw zonnebrandcrème u tegen zonnebrand beschermt, moet u twee dingen weten. Ten eerste moet u weten hoeveel minuten u in de zon kunt zijn voordat uw huid begint te verbranden. Ten tweede speelt het SPF-nummer van uw zonnebrandcrème een rol. Hoe lager het aantal minuten voordat uw huid begint te verbranden, hoe hoger het SPF-nummer dat je nodig hebt.

De beste tijd om te zonnebaden is 's morgens vroeg tussen 08.00 en 11.00 uur of 's avonds vroeg tussen 17.00 en 19.00 uur. Blijf uit de buurt van langdurige blootstelling aan de zon tussen 11.00 en 15.00 uur.

Wat is het verschil tussen UVA en UVB?

zonnecrème safari vakantieBeide UVR (ultraviolette straling) dragen bij tot zonnebrand, huidveroudering, oogschade, melanoom en de ontwikkeling van huidkankertypes. UVA veroorzaakt celschade die het risico op huidkanker en huidveroudering verhoogt. UVB veroorzaakt zonnebrand, een aanzienlijk risico voor melanoom. Zorg ervoor dat u altijd een zonnebrandcrème met een breed spectrum gebruikt die bescherming biedt tegen UVA en UVB.

Hoe lichter uw natuurlijke huidskleur, hoe meer bescherming u nodig hebt. Een zeer lichte, bleekwitte en vaak sproeterige huid is zeer gevoelig voor UVR en heeft maximale bescherming nodig. Een donkerbruine tot zwarte huid vertoont een minimale gevoeligheid. Maar denk eraan, ongeacht uw huidskleur of huidtype - iedereen heeft bescherming nodig. 

Laat je ook niet misleiden door het weer. U hebt bescherming tegen de zon nodig, zelfs bij bewolkt weer. U moet zich ook met zonnebrandcrème insmeren als u van plan bent een lange afstand in de auto af te leggen, want de zon die u door uw autoraam bereikt, kan een zekere mate van zonnebrand veroorzaken.

Wat is zonnebrand? 

Zonnebrand is een ontstekingsreactie op UVR, die de buitenste lagen van de huid beschadigt. Het aanbrengen van zonnebrandcrème beschermt je hiertegen. Bij zonnebrand kan je huid daarna gaan vervellen. Dit geeft aan dat uw lichaam zich probeert te ontdoen van beschadigde cellen. Pel of verwijder de huid nooit zelf, want dat kan verdere ontstekingen veroorzaken.

Hoe vaak moet ik zonnebrandcrème aanbrengen? 

Breng 20 minuten voordat u naar buiten gaat zonnebrandcrème aan en vergeet niet deze om de twee uur opnieuw aan te brengen als deze is afgeveegd of afgewassen.


Tips om op een veilige manier van de zon te genieten

  • Draag altijd een hoed als je in de zon gaat. Hij bedekt niet alleen uw gezicht, maar beschermt ook uw oren en hoofdhuid.
  • Vergeet niet om zonnebrandcrème aan te brengen op de gemakkelijk te vergeten plekjes zoals de punt van je oren, je tenen en je nek.
  • Draag een zonnebril. De zon kan je ogen beschadigen en problemen als staar veroorzaken.
  • Zorg waar mogelijk voor schaduw waar je met je gezin kunnen schuilen voor de zon. Vergeet niet om een parasol mee te nemen of een tuinhuisje als u gaat kamperen.
  • Bescherm je huid. Kijk uit naar nieuwe vlekken, moedervlekken of bultjes op uw huid of als de grootte, textuur, kleur of vorm van een moedervlek verandert. Neem geen enkel risico. Neem liever het zekere voor het onzekere en raadpleeg uw arts.
  • Wees extra voorzichtig als je kleine kinderen hebt. Smeer ze in met zonnebrandcrème en geef ze een hoedje op. Als ze in de buurt van water gaan spelen, kies dan liever voor waterbestendige zonnebrandcrème en zorg altijd voor goed toezicht door volwassenen als kleine kinderen in het water zijn.
  • Drink heel veel water. Blootstelling aan de zon kan leiden tot uitdroging en in extreme situaties zelfs tot een zonnesteek.
  • Vergeet niet dat als je veroudering wilt voorkomen, je uit de zon moet blijven en voldoende moet insmeren met zonnebrandcrème. Een mooie huid vereist inzet. Blijf liever veilig en bescherm je huid - je grootste orgaan - want de huid heeft een langetermijngeheugen en hoe je haar vandaag behandelt, zal je in de toekomst merken.


Als je van plan bent om op safari te gaan, zorg er dan voor dat je huid voldoende beschermd is tegen de zon. Een verbrande huid kan immers een heuse domper zijn op je vakantie. Bovendien kan een verbrande huid ook allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken, dus kan je dit beter zo veel mogelijk vermijden. Smeer je regelmatig opnieuw in en gebruik voldoende product voor een optimale bescherming.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.