085/016 08 96

Ma - Vr9u - 18u

Momenteel niet bereikbaar
23-02-2023 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Zonnecrème voor sporters: waarom het anders is en hoe je het kiest

Geschreven door Niels zonbescherming huidverzorging sporten

Je bent misschien al wel eens verbrand tijdens het sporten. Op dat moment bent je immers bezig met andere dingen en heb je misschien niet meteen in de gaten in welke mate je huid wordt blootgesteld aan de zon. Toch gelden dezelfde wetten voor uv-stralen of je nu in beweging bent of niet. Lees hier alles over waarom zonnecrème tijdens het sporten belangrijk is en hoe je het beste product voor jouw levensstijl kiest.

Waarom zonnecrème gebruiken tijdens het sporten?

Je huid loopt al snel schade op wanneer je in de zon komt zonder bescherming. Tijdens het sporten zal je sneller zweten, waardoor je zonnecrème ook sneller zal verdunnen en de werking ervan verminderd. Daarnaast loop je meer risico op verbranden en schade aan de huid tijdens watersport en sporten in de sneeuw. Water en sneeuw reflecteren immers een aanzienlijk deel van de zonnestralen. 

Gelukkig bestaat er een breed gamma aan zonbescherming producten die specifiek ontworpen zijn voor tijdens het sporten. Zo zijn er bijvoorbeeld zonnecrèmes die waterresistent zijn en je zo langer beschermen wanneer je in het water bent of veel zweet.

Hoe kies je de beste zonnecrème?

sporten surfen zonnecrèmeEen eerste aspect waar de meeste mensen naar gaan kijken is de SPF of sun protection factor van een zonnecrème. Dit cijfer geeft aan hoeveel uur je in theorie in de zon zou kunnen zijn met de zonnecrème in vergelijking met 1 uur onbeschermd. Als je bijvoorbeeld SPF 30 draagt en ongeveer na 20 minuten verbrand zonder bescherming, kan je in theorie 10 uur in de zon blijven zonder te verbranden zolang je niet beweegt. Natuurlijk is het altijd nodig om je om de 2 uur opnieuw in te smeren, welke zonnefactor je ook gebruikt.

Een belangrijkere manier om je zonnecrème te beoordelen is tegen welke soort uv-stralen deze beschermt. Er zijn twee soorten uv-stralen te vinden in zonlicht, namelijk UVA-stralen en UVB-stralen. Beiden hebben op korte en lange termijn een negatieve invloed op je gezondheid, dus je kan best voor een breedspectrum zonnecrème  kiezen die zowel tegen UVA als UVB beschermt. 

Welke producten zijn veilig?

Algemeen gesproken kan je er van uit gaan dat de meeste zonnecrèmes geen negatieve invloed hebben op je gezondheid. Als je je toch zorgen maakt of op veilig wilt spelen, zijn er enkele dingen waar je rekening mee kunt houden. Zo worden zonnecrèmes met een minerale filter gezien als een veiligere optie omdat meer op de huid blijven liggen en dit verder intrekken in de onderste huidlagen zoals chemische filters dat doen. Een zonnecrème met een minerale filter bevat titanium dioxide en/of zinkoxide. Verder kan je ook best het ingrediënt oxybenzone vermijden, aangezien er nog geen duidelijkheid is over de veiligheid ervan.

 

Zonbescherming is enorm belangrijk om je huid te beschermen tegen veroudering, verbranden en huidkanker. Dat geldt niet alleen op warme zomerdagen wanneer je op het strand gaat liggen, maar ook tijdens het sporten is dit minstens even belangrijk. Sporters moeten hun zonnecrème zorgvuldig uitkiezen, zodat deze bestand is tegen zweten en water. Waterresistente producten zijn dan een goede keuze. 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.