085/016 08 96

Ma - Vr9u - 18u

Momenteel niet bereikbaar
02-03-2023 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Bescherm je tatoeages tegen de zon

Geschreven door Niels tattoo huidverzorging zonbescherming

Als je regelmatig in de zon komt, weet je ongetwijfeld hoe belangrijk het is om jezelf tegen de uv-stralen te beschermen. Te weinig of geen zonbescherming kan leiden tot verbranden, schade aan de huid en huidkanker. Zonder de geschikte producten kunnen ook je tatoeages beschadigd raken. Lees hier waarom zonnecrème belangrijk is voor je tattoos in goede conditie te houden en welke zonnecrème hier het beste voor is.

Waarom zonnecrème belangrijk is voor tattoos 

De zon zendt twee soorten ultraviolette (UV) straling uit, UVA en UVB. Ze doen verschillende dingen met je huid en kunnen tatoeages op verschillende manieren beschadigen. Zonnebrandcrème kan voorkomen dat UVA- en UVB-stralen je huid beschadigen en het uiterlijk van je tatoeage aantasten.

UVA-stralen

UVA-stralen dringen dieper door in de huid dan UVB-stralen en veroorzaken meer blijvende schade. Deze stralen kunnen de huid vroegtijdig doen verouderen, wat leidt tot rimpels en verslapping van de getatoeëerde gebieden.

UVA-stralen kunnen ook veel soorten tatoeage-inkt doen vervagen. Volgens tattoo-experts vervaagt lichter gekleurde inkt sneller dan donkerdere inkt. Witte en pastelkleurige inkten vervagen het snelst van allemaal. Maar zelfs zwarte en grijze inkten kunnen na verloop van tijd vervagen als ze niet worden beschermd.

UVB-stralen

UVB-stralen zijn voornamelijk verantwoordelijk voor het veroorzaken van schade aan de bovenste huidlagen. UVB-stralen zijn het meest verantwoordelijk voor het veroorzaken van zonnebrand. Verbrande huid kan veel schade aanrichten aan tatoeages, vooral als je tatoeage nieuw is.

Nieuwe tatoeages zijn in wezen open wonden die beter niet aan direct zonlicht worden blootgesteld tot ze genezen zijn. Nieuwe tatoeages die verbranden kunnen er langer over doen om te genezen. Ze kunnen jeuken en blaren krijgen. Zelfs brandwonden op oude tatoeages kan blijvende schade veroorzaken. Regelmatige blootstelling aan UVB en verbranden kunnen het uiterlijk van tatoeages na verloop van tijd beschadigen.

Hoe bescherm je een nieuwe tattoo tegen de zon?

zonnecrème voet nieuw tattooAls je een recent een tattoo hebt laten zetten, mag je er niet meteen zonnecrème op smeren. Een tattoo is eigenlijk een open wonde en kan dus snel geïrriteerd raken door de stoffen en mineralen in zonnecrèmes. Je moet de dus wonden eerst volledig laten genezen. Bedek je tattoo in het begin met losse kledij zodat deze niet in contact komt met de zon en er zo weinig mogelijk wrijving is met de stof. Vanaf het moment dat de tattoo genezen is, mag je er zonnecrème op smeren.

Heb je speciale zonnecrème nodig voor een tattoo?

Er bestaan producten die je willen wijsmaken dat ze je tattoos beter zullen beschermen dan gewone zonnecrèmes. Dit is niet het geval. Meestal bevatten deze zonneproducten dezelfde ingrediënten als andere zonnecrème, maar ze kosten gewoon meer. Je kan beter bij het gewone gamma gaan kijken en rekening houden met de factoren die je hieronder zult lezen.

Waarop moet je op letten bij het kiezen van een zonnecrème?

Lotion, olie of spray?

De makkelijkste optie is een ondoorschijnende lotion, omdat je dan goed ziet waar je het product al hebt aangebracht. Zo zal je niet snel een deel overslaan. Andere vormen van zonnecrème, zoals een spray of olie, zijn niet altijd even zichtbaar. Dan riskeer je dat je een deel van je tattoo niet bedekt en verbrand raakt. Natuurlijk beschermen deze vormen van zonnecrème je huid even goed, dus als je bijvoorbeeld een spray fijner vindt om te gebruiken, is dat geen probleem. Als je gaat zwemmen, gebruik dan een waterresistente zonnecrème.

SPF

De SPF of sun protection factor, is een maat die aangeeft hoe goed het product beschermt tegen de zon. Het is goed om minstens SPF 30 te gebruiken op zowel gewone als getatoeëerde huid en als je gevoelig bent aan de zon, gebruik je best SPF 50. Kies ook altijd voor breed-spectrum bescherming, wat deze producten beschermen tegen UVA- én UVB-stralen.

Tips om je tattoo te beschermen tegen de zon

Volg deze andere tips om ervoor te zorgen dat je tatoeage er op zijn best blijft uitzien:

  • Vermijd zonnebanken en -lampen. Deze kunnen tatoeages vervagen en kunnen leiden tot huidkanker. Zonnebanken en lampen zenden zeer geconcentreerd licht uit dat een pijnlijke reactie kan veroorzaken op getatoeëerde huid.
  • Beperk waar mogelijk je tijd in de zon. De zon is op zijn sterkst tussen 10 uur 's ochtends en 4 uur 's middags. Probeer de tijd die je in de zon doorbrengt in deze periode van de dag te beperken als dat mogelijk is, of neem extra voorzorgsmaatregelen om je huid te beschermen.
  • Draag losse, lichte kleding over tatoeages als je buiten bent. Dit geldt vooral als je een nieuwe tatoeage hebt, of als je een gevoelige huid hebt en extra bescherming nodig hebt.

 

De beste manier om verbranding, vervaging, rimpels en andere schade aan je tatoeage te voorkomen is door je in de eerste plaats tegen de zon te beschermen. Het gebruik van zonnebrandcrème kan ervoor zorgen dat je tattoo er op zijn best blijft uitzien. Zonnebrandcrème kan ook schade door de zon en huidinfecties voorkomen die je tattoo kunnen vervagen of beschadigen.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.