Zwangerschapsincontinentie: urineverlies na bevalling

Voor vele toekomstige moeders is de zwangerschap een prachtige periode. In blijde afwachting van een nieuwe telg in het gezin worden er vele leuke voorbereidingen gedaan. Het kiezen van de eerste kleertjes of het inrichten van de babykamer: het zijn allemaal spannende en fantastische momenten.
Naast al deze leuke momenten brengt de zwangerschap ook kwaaltjes met zich mee. Zo hebben zwangere vrouwen vaak last van vermoeidheid, rugpijn en ongewenst urineverlies. Ruim een derde van alle zwangere vrouwen krijgt tijdens de zwangerschap wel eens last van incontinentie en de klachten van ongewenst urineverlies kunnen ook nog tot een half jaar na de bevalling blijven duren.
Oorzaken incontinentie na bevalling
De zwangerschap brengt heel wat veranderingen in het lichaam van de vrouw met zich mee. De veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je last krijgt van bepaalde zwangerschapskwaaltjes. Ook urineverlies kan een kwaaltje zijn dat veroorzaakt wordt door je veranderende lichaam.
Hormonen
Tijdens de zwangerschap maakt het lichaam specifieke zwangerschapshormonen aan. Aan de hand van deze hormonen kan een zwangerschapstest ook bepalen of je zwanger bent of niet. Jammer genoeg zorgen de hormonen er ook voor dat de toevoer naar de nieren sneller dan normaal verloopt. Hierdoor zal de blaas sneller gevuld raken en zal je vaker naar het toilet moeten gaan dan normaal.
- Lees ook - Incontinentie bij mannen: De prostaat en ongewenst urineverlies
- Lees ook - Wat is ontlastingsincontinentie en wat is de oplossing?
- Lees ook - Wat is reflexincontinentie of neurogene incontinentie?
- Lees ook - Wat zijn de oorzaken van overloopincontinentie
- Lees ook - Wat is aandrangincontinentie?
- Lees ook - Soorten incontinentie: voor elk type een oplossing
- Lees ook - Wat zijn de oorzaken van stress-incontinentie
- Lees ook - Alles wat u moet weten over functionele incontinentie
- Lees ook - Incontinentie na prostaatoperatie
Verder kunnen bepaalde zwangerschapshormonen ervoor zorgen dat de spieren in de bekkenbodem verslappen. Het lichaam doet dit om zich voor te bereiden op de bevalling. De slappere bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat de bevalling vlotter verloopt, maar de verzwakte bekkenbodem kan er ook voor zorgen dat je makkelijker urine verliest.
Druk op de blaas
Verder zorgt het groeiende kind ook voor extra druk op de blaas. Het kind zal namelijk tegen de blaas beginnen te duwen. De zwakkere bekkenbodemspieren kunnen deze extra druk vaak niet aan met ongewenst urineverlies als gevolg.
Urineverlies zwangerschap of vruchtwater?
De bevalling kondigt zichzelf meestal aan in de vorm van weeën en het breken van de vliezen. Ook hierbij verlies je oncontroleerbaar vocht. Het verschil tussen urine en vruchtwater is meestal duidelijk. Zo heeft vruchtwater meestal een heldere en doorzichtige kleur. Soms kan het water ook rozig kleuren en vlokjes bevatten.
Oplossingen urineverlies zwangerschap
De oorzaak van het meeste ongewenst urineverlies tijdens de zwangerschap ligt bij de verzwakte bekkenbodemspieren. Het ergste van de incontinentie kan verholpen worden door de spieren in de bekkenbodem te versterken.
Spierversterkende oefeningen
Je kan de spieren in de bekkenbodem versterken aan de hand van enkele simpele oefeningen. Een kinesist kan je helpen om de spieren sterker te maken. Een voorbeeld van een spierversterkende oefening bestaat uit de spier enkele malen kort (1 seconde) aan te spannen. Na verloop van tijd kun je het aantal herhalingen verhogen en ook de duur van de aanspanning verlengen (tot 4 seconden).
Urineverlies na de zwangerschap
Het ongewenst urineverlies gaat na de zwangerschap meestal vanzelf voorbij. Ongeveer de helft van de vrouwen heeft een half jaar na de bevalling geen last meer van incontinentie. Het urineverlies na de bevalling valt meestal te wijten aan uitgerekte bekkenbodemspieren. Na verloop van tijd kunnen de spieren zichzelf herstellen, maar bekkenbodemoefeningen kunnen dit proces versnellen.
Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.